Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Roy Fares: ”En dessert ska vara vacker”

Roy Fares: ”En dessert ska vara vacker”

Högt över Hollywood står en doft av varma blåbär, citron och kanel. Det är Roy Fares som just öppnat ugnsluckan och lyft ut fyra nygräddade blåbärsbakelser.
– En dessert ska vara vacker att se på och jag tycker om när blåbären och sockret bubblar över kanterna och rinner ned över skålarna, säger han.

På TV har vi sett honom tillsammans med Ebba von Sydow i SVT:s ”Go’kväll”. När han väl är ledig korsar Roy Fares Atlanten för att koppla av och få inspiration i sitt drömkök.
– Jag spenderar så mycket tid jag kan i Los Angeles och det här köket är mitt andra hem. När man är van vid stressiga miljöer på restauranger och bagerier är det en semester för alla sinnen att komma hit, säger Roy när Mitt kök hälsar på honom i Los Angeles.

Man förstår vad han menar. Endast en skjutdörr av glas och fyra korta steg från köksbänken ligger en swimmingpool och pockar på uppmärksamhet. Men det är inte den, utan den milsvida utsikten som gör köket unikt.
Huset ligger högst upp i bergsmassivet Hollywood Hills, och tittar man bara upp över kanten på rostfria kastruller och degbunkar ser man halvvägs till Mexiko.
– Köket är ritat av en kock och det märks på de genomtänkta detaljerna. Jag arbetar med allting framför mig hela tiden och behöver till exempel aldrig vända mig om för att se vad som händer i ugnen. Det är gott om utrymme överallt med grovkök och en stor, rejäl diskho där allting får plats. De öppna ytorna gör det lätt att hålla rent och snyggt, berättar Roy samtidigt som han häller upp majsen, strösocker och hallonstora blåbär i skålar.

Roy ska bjuda oss på en Bluberry cobbler, en läcker amerikansk dessert som passar perfekt även på sensommaren.
– När man slappar med enkla grillkvällar vore det fel att bryta ryggen av sig för en efterrätt. Den här är enkel att göra och bären gör den väldigt somrig. Det enda man egentligen behöver är en ugn och några goda vänner att dela dem med.
Roy tycker det är viktigt att det man serverar ser snygg ut.
– Jag gör dem direkt i små serveringsskålar i stället för i en stor
pajform. En dessert ska vara vacker att se på och jag tycker om när blåbären och sockret bubblar över kanterna och rinner ned över skålarna. Det ser snyggt ut när man serverar.
Cobblern har en egen historia. De engelska nybyggarna saknade helt enkelt på 1600-talet rätt ingredienser och utrustning för att göra traditionell brittisk pudding och cobbler blev den första äkta amerikanska efterrätten.

Dagens bärstinna varianter är en specialitet från sydstaterna som helst skall vara gjord på blåbär, björnbär eller persika. Och serveras med en kula vaniljglass – eller två.
– Jag har försvenskat receptet lite och bland annat ökat mängden kanel. Svenskar är som tokiga i kanel, och det är den burk som alltid finns närmast till hands.
Roy snurrar runt, öppnar ett kryddskåp som är inbyggt i väggen.
– Det borde blandas in lite fler olika smaker i svenska desserter. Varför inte pistage och rosenvatten? Min familj kommer från Libanon och jag är uppvuxen med många olika smaker från Mellanöstern. USA skulle däremot behöva mer inspiration från Europa och minska på sockret. Det är därför jag gillar en cobbler, den är enkel och inte för söt, säger Roy.

Han ställer fyra vita skålar halvfyllda av blåbär, socker, kanel, majsena och rivet citronzest på en plåt i ugnen och fortsätter:
– Det går lika bra att göra cobbler på färska jordgubbar och vanilj. Eller en mer höstig variant på äpple, honung, kardemumma, mandel och russin. Men det är några små detaljer man skall tänka på. Den skall två vändor i ugnen; först bärfyllningen, sedan lägger man en liten biscuit-deg på toppen och in i värmen igen.
På terrassen väntar tre sötsugna vänner som under den senaste halvtimmen retligt frestats av den underbara doften från köket. Men innan Roy bär ut härligheten hinner han med att avslöja något som skulle kunna tolkas som framtidsplaner.
– Det finns en stor marknad här i USA för den som är duktig och villig att jobba hårt. Sverige är megastort här när det gäller musik, film, kläder och möbler. Det är hög tid för lite Sverige även på nya områden.

Text: Tony Ryttar
Foto: Thomas Engström

Baka Roy Fares Blueberry cobbler – receptet hittar du här.

Möt fler kända svenskar i köket:

Hanna Graaf blandar och ger i sitt stilrena kök

Anna Maria Corazza Bildt lagar mat i sitt italienska kök