Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rönnbär – 5 goda skäl att äta det varje dag

Tre rönnbär om dagen hjälper dig fylla på en del av ditt behov av C-vitamin. De färgglada bären är inte bara små vitaminbomber - de kan fylla ditt skafferi med både gott och välgörande. Här är 5 saker som gör att rönnbär kommer bli ditt nya favoritkosttillskott.
Perfekt i matlagning

Perfekt i matlagning

Om du inte vill äta dina rönnbär råa går det bra att göra både saft, gelé, marmelad, sylt och vin på bären. Det går också fint att ha dem i degen när du bakar bröd eller i din müsli.

2 av 5

Läs också: 5 saker du borde veta om trattkantareller

Läs också: 8 spännande fakta om havtorn

Källa: Läkeörter.se, Den virtuella floran, Skogsskafferiet, Wikipedia Foto: Fotolia

Rönnbär är små vitaminbomber som kan ätas både råa, torkade, frysta och tillagade, utan att mista sitt välgörande näringsinnehåll. Plocka dem gärna efter första frosten – då tonas den sura smaken ner en smula. Men vänta inte för länge för då hinner sidensvansen mumsa i sig bären.

Om rönnbär:

√ Redan 4500 f.Kr. fanns det rönn i Sverige

√ Rönn är Norrbottens landskapsträd

√ Torra rönnlöv kan användas som djurfoder.

√ Flyg(flog)rönnar är rönn som slagit rot i ett annat träd. Dessa rönnar ansågs vara magiska och kunde bland annat användas som slagruta.

 

Annons:
4 kommentarer om "Rönnbär – 5 goda skäl att äta det varje dag"