Logga in här

Risk för chokladbrist

Hur mycket är din chokladbit värd? Kakaokaos väntar när skördarna krymper. Godistillverkare varnar för att världen riskerar att drabbas av svår chokladbrist. Efterfrågan på vår kärleksbit stiger, priserna ökar och kakao-odlarna hinner inte med. Chokladmästaren Jan Hedh tror att svenskarna kan tänka sig betala dubbelt så mycket för en Marabou 200-gram chokladkaka.
– Jag tror att man är villig att betala mer för choklad, säger han.

chokladbrist

Enligt världens största chokladtillverkare, amerikanska Mars Inc och schweiziska Barry Callebaut, kan vi vara på väg mot en chokladkatastrof.
Förra året klämde vi i oss omkring 70 000 ton mer kakao än vad som producerades. Och den här utvecklingen ser ur att fortsätta.
– Det finns många nya länder som inte haft en tradition av choklad som nu börjat äta mer choklad, exempelvis Kina, säger Jan Hedh.

De två chokladjättarna tror att chokladunderskottet år 2020 kommer växa till motsvarande en miljon ton för att sedan fördubblas till år 2030. Barry Callebaut Group hävdar till och med att chokladen kan vara slut 2020, skriver The Independent. Chokladunderskottet betyder att priserna stiger. I år har Cloetta höjt priserna på sina produkter med mellan 5 och 8 procent.
– Om priserna fortsätter upp måste vi höja. Vi följer det här noggrant, säger Jacob Broberg, informationsdirektör på Cloetta.

Chokladälskaren och kocken Leila Lindholm säger att det har blivit mer legitimt att äta choklad.
– Choklad är gott och på senare tid har det kommit flera forskningsrapporter om hur nyttigt det är med choklad, säger Leila.

Hon kan tänka sig att betala lite mer om priserna går upp.
– Jag är beredd att betala för kvalitet men inte om det blir oskäliga priser.
Att ersätta choklad är dock svårt.
– Choklad är ju en smak som står för sig själv, den är svår att jämföra. Man kan ju exempelvis inte säga att det går lika bra med selleri, säger Leila Lindholm.
Jan Hedh håller med:
– Vi kan ju inte vara utan choklad. Man mår bra av choklad.

LÄS MER:
Därför älskar kroppen choklad!

Choklad gör dig snygg, pigg och lycklig!

Testa våra supergoda chokladrecept!

Text: Frida Bergsten