Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Raketosten tillbaka efter 40 år

Raketosten som den såg ut när det först begav sig 1947. En cylinderformad ost i vaxat papprör med tillhörande snöre att skiva osten med. Foto: Kavli
2019 återlanserar Kavli Raketosten men som en mjukostvariant. Smaken sägs vara densamma men enligt fabrikanten var det inte möjligt att återskapa osten i papprör så istället blev den mjuk. I tub. Foto: Kavli
1979 försvann Raketosten från frukostborden. En ost-klassiker med rymdtema gick i graven. För den som saknat sin barndoms ost återvänder den nu, fast i ny kostym.

1947, två år efter andra världskrigets slut, lanserades Raketosten. En mjuk hårdost i förpackad i ett vaxat papprör. Genom att trycka upp osten underifrån kunde man sedan med hjälp av tillhörande snöre skiva bitar av osten. Ett effektivt sätt att fixa pålägg till frukostmackorna i en tid när mer snabblagad mat tog allt större plats i det växande folkhemmet.

Raketosten åter i butik efter 40 års frånvaro

Men 1979 försvann osten från kyldisken. Sedan dess har Raketosten varit föremål för nostalgiska minnen från bardomen, fram tills idag. 40 år efter försvinnandet är den nu alltså tillbaka. Men i ny tappning.

– Det känns väldigt roligt att lansera Kavli Mjuk Raketost som är en nostalgisk flirt med vår klassiska Raketost. Nu hoppas vi att den åter får ta plats på frukostbordet och skapa nya minnen för framtiden, säger Annika Skardal, Brand Manager O. Kavli AB i ett pressmeddelande.

Läs också: 5 anledningar att äta ost

Så, den cylinderformade osten är inte tillbaka. Istället har den förvandlats till en mjukost i tub. Alltså ingen raketformad ost att skiva med ett snöre. Frågan är om det var smaken eller själva formen och sättet man skar den på som var mest saknad bland nostalgikerna?

Om relanseringen blir en succé eller inte återstår alltså att se.

Kavli Mjuk Raketost 250g kommer finnas i begränsad upplaga under 2019. Från vecka 7 finns den att köpa på Ica, Willys och Hemköp till det rekommenderade priset 35 kr.

Läs också: Test av 11 sorters prästost – här är den godaste

Läs också: Stort test av hushållsost