Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rabarber – 5 spännande fakta om syrlig goding

Rabarber är fantastiskt gott – och kan användas till mycket! Men visste du allt detta om vår rosa favorit?

Rabarbern är älskad av många och en uppskattad ingrediens i bland annat paj, saft, kakor och kräm. Här listar vi allt du kan tänkas vilja veta om rabarber! Missa inte recepten på rabarberpaj.

Giftiga blad

Giftiga blad

Rabarber innehåller oxalsyra som är giftigt i stora mängder. Bladen innehåller särskilt mycket oxalsyra och därför ska du inte äta dem. Rabarbern är tålig och går att skörda upp till tio år.  Blomstånden kan bli upp till två meter höga. Färgen är grön och röd. Den syrliga smaken i rabarber kommer från äppelsyra. Den förekommer framförallt i bladskaften. Foto: Fotolia

1 av 5

Läs också: Därför är äpple så nyttigt – kolla in tipsen!

Läs också: Rabarberpaj med knäckig smuldegstopping

Text: Bengt Isaksson

Källa: rendryck.se, odla.nu, bergianska.se.

Rabarber kommer ursprungligen från Ryssland, Mongoliet och Kina där den odlades redan för 3 000 år sedan, då främst som medicinalväxt. Rötterna torkades och maldes till pulver. Pulvret användes sedan för laxerande egenskaper (i hög dos) och för aptitretande och uppiggande egenskaper (i låg dos). Foto: Åsa Dahlgren

I Sverige användes rabarber först – på 1600-talet – som medicinalväxt innan den i slutet av 1800-talet blev vanlig i matlagning över hela landet. Den är vanligtvis mycket sur. Därför krävs mycket socker vid tillagningen.

Annons: