Logga in här

Pumpa – guide till 8 vanliga sorter

Pumpa – guide till 8 vanliga sorter
Halloweenpumpa är en klassisk djuporange pumpa, den är en så kallad matpumpa. Passar jättebra till pajer, soppor, kakor eller som rostad i ugn. En del sorter kan bli jättestora, andra blir inte större än en handboll. Det här är rätt pumpa att göra ljuslyktor av.

Här hittar du information om olika pumpor och bilder så du känner igen dem i affären.

A-Corn – grön pumpa

Grön pumpa A-corn

Foto: Adobe Stock

En liten grön pumpa med orange fläckar. Sorten har ett toppigt utseende och fruktköttet är fast och sött. God i pajer, passar också att sylta.

Butternutpumpa – matpumpa

Butternutpumpa

Foto: Adobe Stock

Den pumpa som säljs allra mest till restauranger eftersom den är så användbar. Den innehåller inte mycket kärnor, är därför tacksam att arbeta med. Ser ut som en jättestor jordnöt. Fruktköttet är hårt och orange och har en krämig, mycket god smaksmak som passar bra till grytor, soppor och bakning.

Läs också: Så gör du en Halloween-lykta av din pumpa

Muscatpumpa

Muscatpumpa

Foto: Adobe Stock

Nära släkting till butternutpumpan och en lika god mat-pumpa. Den är stor och platt. Fruktköttet är relativt mjukt och är vackert orangerött. Passar såväl bra att äta rå i tunna bitar, som rostad, i soppor och till bakning.

Hokkaidopumpa

Hokkaidopumpa

Foto: Adobe Stock

Pumpan är fikonformad och skalets färg kan skifta mellan grönt och orange. Den vanligaste sorten är droppformad med orange skal. Smaken är söt och lite nötaktig.

Spagettipumpa

Spagettipumpa

Foto: Adobe Stock

Utseendet påminner om en honungsmelon, oval-rund och med blankt gult skal. Fruktköttet delar sig vid kokning och ser då ut som spagetti. Smaken är inte alls så söt som andra pumpor utan är mer neutral. Kan ersätta nudlar som tillbehör till maten.

Läs också: Det här kan du baka och laga av innehållet från din Halloweenpumpa

Turbanpumpa

Turbanpumpa

Foto: Adobe Stock

Har ett dekorativt och spektakulärt utseende med sin lilla hattliknande form. Skalet kan skifta i färg och är lite skrovligt. Fruktköttet är guldgult med söt och nötaktig smak. God matpumpa.

Dekorationspumpa

Dekorationspumpa

Foto: Adobe Stock

Finns i en mängd olika färger, former och storlekar. Kan pryda en skål i evigheter utan att bli dåliga. Perfekt dekoration!

Här hittar du allt du behöver veta om pumpa!

Text: Ann Katrin Ljung