Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Proffsbagarens tips till bästa brödet

boudet05.jpg

Har du också funderat på hur proffsen gör för att få brödet så där härligt saftigt? Här är proffsbagaren Sébastien Boudets bästa tips! 

För att baka ett saftigt bröd måste man känna till hur vatten fungerar.

– Allt vatten rör sig, och kommer att röra sig från det blötaste till det torraste. Det har ett namn och heter ”osmos” – världens viktigaste naturregel.

Att ta kontroll över hur vätskan försvinner ut ur degen är därför det viktigaste för att brödet ska bli riktigt saftigt.

– Byt gärna ut vattnet mot gammeldags mjölk, fett stannar i degen och gör brödet riktigt saftigt.

Ha inte heller för bråttom när du bakar ditt bröd. Mjöl och vatten ska sitta ihop så länge som möjligt.

– Fixa ihop degen och låt den stå någon timme innan du börjar knåda den eller ha den i degmaskinen.

Proffsets 3 bästa tips för ett saftigt bröd:

  1. Lägg en blöt handduk över brödet då det jäser, då kommer vätskan stanna i brödet.
  2. Blanda ihop degen och låt den stå någon timma innan du börjar knådar den.
  3. Byt ut vattnet mot gammeldags mjölk, fett stannar i degen och gör brödet saftigt.

Det här jäser över natten:

Av: Stina Gustafsson

4 kommentarer om "Proffsbagarens tips till bästa brödet"
  • vavva
    vavva

    Bra tips! Har inte bakat bröd på väldigt lång tid då jag inte varit nöjd med resultatet
    men det ska bli ändring på det nu.

  • Siw Carlsson
    Siw Carlsson

    Har just en deg på jäsning,så nu ska jag lägga en våt handduk över den. Degen är på mjölk o brukar bli bra. Kul med nyheter. TACK! Siw.