Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Popcorn – så poppar du dem bäst

Popcorn är ett underbart snacks. Är du sugen på att poppa popcorn? Här får du bästa tipsen för hur du lyckas.

I kastrull:

1. Häll upp tre till fyra matskedar jordnöts- eller rapsolja (gärna svensk ekologisk- ger bra smak) i en tjockbottnad kastrull. Sätt på medelhög värme (cirka 75 procent av det som går på din spis) och lägg i 5 stycken torkade majskorn.

2. När de har poppat vet du att du har rätt temperatur i oljan. Tillsätt då 1 deciliter majskorn, eller så att botten på kastrullen blir täckt. Inte mer.

3. Skaka kastrullen så att alla korn verkligen blir täckta av olja.

4. När det sedan börjar poppa intensivt har du uppnått rätt temperatur igen och det är dags att sänka värmen ett steg för att temperaturen inte ska bli för hög och popcornen brännas.

5. När du har fått tillräckligt stor mängd popcorn för att kunna lyfta på locket utan att det poppar över rekommenderar vi att du tar bort locket för att släppa ut så mycket som möjligt av vattenångan, den frigörs när popcornen poppar. På så vis får du krispigare popcorn, vattenånga gör nämligen popcorn mjuka och degiga.

6. När poppandet avtar och det är mer än två sekunder mellan varje ”pop” är det dags att ta av kastrullen från plattan och hälla upp i en skål. Ska du krydda popcornen så gör det direkt då de fortfarande är lite fuktiga på ytan och kryddorna fastnar bra.

Tips!
* Använd hälften olja och hälften smör, då blir popcornen stora som vid ren oljepoppning, men får även en touch av den trevliga smörsmaken.
* Slå av plattan helt strax innan det poppar som mest, för att minimera risk för brända popcorn och att flera blir opoppade.
* Bunken för de färdiga popcornen ska helst vara något för stor för din portion för att förenkla skakandet. Skaka bunken i cirkulära rörelser så kryddor och salt sprider sig.
* Förvara oanvända majskorn i sin påse, helst tillsluten i en glasburk för att de inte ska torka ut.

Läs också: Så smaksätter du dina popcorn så att de blir extra goda 

I mikrovågsugn:

Vill du inte använda de färdiga påsar som finns att köpa och stoppa in i mikron kan du göra ”riktiga” popcorn i mikron också. Då slipper du eventuella transfettsyror och palmolja som finns i de förberedda påsarna. Popcornen blir både nyttigare och lite frasigare.
Allt du behöver är majskorn, en mikrosäker bunke eller skål, en porslinstallrik, en skål att servera i samt lite salt.

1. Häll 1/2 dl vatten och ca 2 tsk salt i en ugnsfast skål som rymmer 3 liter.

2. Tillsätt 1 dl lösa popklara majskorn. Tänk på att det blir mycket mer när de är färdiga, så bara så det täcker botten.

3. Lägg på lock, porslinstallrik eller mikrovågsfilm.

4. Vid full effekt tar det ca 6 min (900 watt).

5. Om det finns opoppade majskorn kvar kan man köra dem lite till i mikron efter att man hällt av de färdiga. Kör max 2 minuter i taget för att undvika att de färdiga popcornen blir brända.

Tips!
* Eftersom man inte använder något fett vid den här poppningen kan man få mer smak om man smälter lite smör och häller över innan servering.

Se också TV-klippet: Så gör du  popcorn med lakrits, choklad och sourcream & onion smak

Källa: wepopop.com

Text: Maria K Broman