Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Plocka svamp – guide till rätt utrustning när du går ut i svampskogen

Plocka svamp – guide till rätt utrustning när du går ut i svampskogen
Skivlingar, tickor och soppar - skogen är full härliga svampar som t ex kremlor, kantareller och karl johan. Passa på att plocka svamp som du kan steka, torka, förvälla och frysa in. Mitt kök tipsar om svampkniv, torkbädd och andra prylar som gör svampplockningen enklare.

Här får du tips på bra utrustning att ha när du plockar och tar hand om din svamp.

Svampkniv

svampkniv

En bra svampkniv är a och o när du blockar svamp. Den hjälper dig skära av svampen så att rötterna inte följer med och därmed låter nya svampar komma upp även nästa år. En kniv utrustad med en liten borste gör att du kan borsta av svampen redan i skogen så du slipper få med dig en massa skräp hem i svampkorgen.

Annons: Svampkniv med trähandtag med blad i borstat rostfritt stål från Rösle, Kitchentime. Läs mer här! (Extern länk)

Annons: Svampkniv ”Karl-Johan” med knivblad i rostfritt stål, borste i hästtagel från Morakniv, Cervera. Läs mer här! (Extern länk)

Svampkorg

svampkorg

När du plockar svamp mår den bäst av att läggas i en svampkorg. Korgen gör att svampen får en luftig förvaring och mer plats än i en påse.

Annons: Svampkorg i trä från Verso design, Adlibris. Läs mer här! (Extern länk)

Annons: Svampkorg i trä från Åhléns. Läs mer här! (Extern länk)

Svamptork

svamptork mattork frukttork

Du kan torka din svamp på en torkbädd – lägg ut svampen på tidningspapper eller på ett fönster med myggnät. Det går också att torka svamp i ugnen eller med hjälp av en svamptork, se tipsen i länk nedan. Välj den metod som fungerar bäst för dig.

Annons: Svamptork/mattork från Excalibur, Outnorth. Torkar effektivt svamp och frukt. Läs mer här! (Extern länk)

Annons: Svamptork som fungerar fint att torka frukt och bär i också, från Emerio, Åhléns. läs mer här! (Extern länk)

Läs också: 5 saker du vill veta om trattkantarellen

Gummistövlar

gummistövlar

Annons: Gummistövlar ”Stavanger” i unisexmodell från Urberg, Outnorth. Läs mer här! (Extern länk)

Annons: Gummistövlar med lite lägre skaft från Hunter, Åhléns. Läs mer här! (Extern länk)

Annons: Vattentät allroundstövel från Muckboots, Sportamore. Läs mer här! (Extern länk)

Regnrocken/vindjackan

regnjackor regnrockar

En lätt jacka som tål både vind och lite regn är det bästa plagget att ha på sig när du plockar svamp. Välj en jacka som är bekväm och som är lätt att röra sig i – du ska ju kunna böja dig ner efter svamp i oländig terräng.

Annons: Lätt vindjacka som är vattenavvisande ”L.I.M Proof Jacket” från Haglöfs, Outnorth. Finns i flera färger. Läs mer här! (Extern länk)

Annons: Regnjacka ”Wings” från Tretorn, Åhléns. Finns i flera färger. Läs mer här! (Extern länk)

Annons: Regnjacka ”Åstrilt” från Urberg, Outnorth. Läs mer här! (Extern länk)

Svampbok

svampbok svampböcker

Ta med dig en svampbok ut skogen. Då kan du snabbt se om svamparna du hittar är något du ska plocka med dig hem eller låta stå kvar i naturen.

Annons: Lilla svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund, Adlibris. Läs mer här! (Extern länk)

Annons: Vildplockat av Niki Sjölund, Designtorget. Läs mer här! (Extern länk)

Läs också: Recept på kantarellpaj

Läs också: 5 fakta om kantareller

√ Rensa svampen genom att borsta av jord, gräs och smuts. Skär bort nedersta delen av foten.

Det går också att rengöra svamp i vattenbad. Lägg då snabbt ner svampen i kallt vatten, skölj av den och låt den rinna av i durkslag.

√ Torka svampen i svamptork, på tidningspapper eller på ett fönster med myggnät. Kom ihåg att vända på svampen då och då om du inte torkar i maskin.

√ Du kan också förvälla svamp genom att steka den snabbt så en del av vätskan försvinner och sedan frysa in den. Stek sedan klart svampen när den ska användas i t ex soppa, stuvning eller paj.

√ Steker du svamp ska du lägga den i en torr panna, gärna gjutjärn, och steka tills vätskan lämnat svampen. Stek sedan klart i smör och lite salt och peppar.

Annons: