Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Plastbanta i köket – enkel guide till en miljövänligare vardag

Att plastbanta betyder att du tar bort så mycket plast du kan i ditt hem för att få en så miljövänlig vardag som möjligt. Mitt kök föreslår att du startar i just köket där det gömmer sig mer plast än många tror. Här får du 7 tips på hur du enkelt plastbantar i köket.
Köksredskap i trä

Köksredskap i trä

Gå igenom köksredskapen. Rensa bort de som är gjorda av plast eller delvis av plast. Sortera dem och lämna på återvinningen. Har du smörkniv, stekspade, kavel och visp i plast? Ersätt dem med bra och fina alternativ i trä eller stål. En slickepott i bambu fungerar finfint till bakningen!

All plast som värms upp och kommer i kontakt med din mat är bra att se över. Teflonpannan och vattenkokaren i plast är två exempel. Välj en stekpanna i kolstål t ex och en vattenkokare i rostfritt.

Passa också på att byta ut diskborsten mot en snyggare och lika effektiv variant i trä. Du hittar en sådan från Ren Logik här!

Annons: Stekspade i acaciaträ från Holm (Bagaren & Kocken). Läs mer och köp här! (Extern länk)

1 av 9

Läs också: Minska matsvinnet – 6 enkla knep som hjälper dig spara pengar

Läs också: 11 sätt att använda matresterna

Att tänka på: Släng inte redskap som är hela och fungerar (det kostar energi att tillverka nytt, även miljövänliga köksredskap). Tänk istället på att välja ett miljövänligt alternativ nästa gång du behöver köpa nytt. Numer finns också en mängd produkter som är producerade av återvunnen plast och ur den aspekten också ett ”miljövänligare” alternativ.

Källa: Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden

Hur mycket plast tillverkas?

Plasten har de senaste 60 åren blivit en allt större del av våra liv och ekonomin. Produktionen ökade från 1,5 miljoner ton 1950 till 335 miljoner ton 2016. Det motsvarar cirka 43 kg plast per person och år. Produktionen väntas fördubblas till 2030. Hela 40 procent av plastproduktionen används till engångsförpackningar.

Hur mycket återvinns?

Bara 14 procent av all plast återvinns globalt idag – i Sverige återvinns 45 procent av plastförpackningarna.

Hur drabbas djuren i havet?

Både vatten- och landlevande djur kan fastna i plastskräp, få skador eller dö. Hundratals – som däggdjur och sjöfåglar – har redan idag svalt mikroplast eller större plastpartiklar, fastnat i spöknät, plastlinor eller annat plastavfall.

Källa: Världsnaturfonden, WWF