Logga in här

Pizza – det här visste du inte om pizzan

Pizza - en av våra mest älskade maträtter. Men visste du att.....

Den italienska pizzan är sedan länge en del av den svenska matkulturen. Men det finns en del saker om pizzan som du förmodligen inte hade koll på…. Här är några saker du inte visste om pizzan.

pizza

1. 102 000 kronor
Det är priset för en Louis VIII-pizza, även kallad världens dyraste pizza.  Du kan beställa den från italienaren Renato Viola. Vad innehåller då denna dyrgrip till pizza: ja, bland annat tre typer av exklusiv kaviar samt hummer och andra läckra skaldjur. I priset ingår också högklassig konjak och champagne.

2. Udda ingredienser 
På pizzor i Italien förekommer potatis, spenat och Nutella bland ingredienserna. När blir det så även i Sverige..? Du kanske har smakat potatispizza?

Läs också: 8 anledningar att äta pizza med gott samvete – kolla här!

3. Calzone inte pizza
Den inbakade Calzone (ordet betyder strumpa på italienska) räknas i det italienska köket som en helt egen maträtt, skild från pizzafamiljen i övrigt.

4. Första pizzan i Sverige
Först att servera pizza i Sverige var restaurangerna Sjöhagen i Västerås och Frati i Stockholm. Året var 1947. Sveriges första renodlade pizzeria öppnade 1969 på Gustaf Adolfs torg i Stockholm. Namnet var Pizzeria Piazza Opera.

5. Focaccian kom först
Det italienska brödet focaccia anses vara pizzans föregångare. Det bakades av etruskerna, norr om Rom, redan 800 år före vår tideräkning. Degen liknar pizzadegen i sin struktur och består av mjöl, matolja, vatten, salt samt jäst.

Läs också: Bästa recepten på pizza – se här!

6. Blomkålsbotten – gott!
I systrarna Eisenmans nya kokbok ”Till bords” lanseras ett originellt pizzarecept med blomkålsbotten istället för klassisk pizzadeg.

7. Marinara – skaldjur eller inte?
Pizzan Marinara förknippas i Sverige med skaldjur. I Italien är det inte så. Ordet betyder visserligen havspizza. Men det beror på att den ursprungligen åts av hungriga fiskare. De traditionella ingredienserna har inget med havet att göra: tomat, vitlök, oregano och olja.

8. Gammalt ord med anor
Ordet pizza förekommer första gången året 997, i en latinsk text i den syditalienska staden Gaeta. Vad fyllningen bestod av framkommer inte. Den moderna pizzan har sitt ursprung i 1600-talets Neapel, också i syditalien. Först var osten solo. Tomaterna kom in i pizzan på 1700-talet.

Läs också: De mest udda pizzorna du sett – kolla in!

9. Första pizzerian?
Epitetet ”Den första pizzerian” har Port´Alba, som öppnade 1830 i Neapel.

10. Originalet? 
Enligt medlemmarna i Associazione Vera Pizza Napoletana, den sanna neapolitanska pizzans förening, finns riktig pizza enbart i Neapel och bara i två versioner: Marinara med, vitlök, oregano och olivolja samt Margeritha med tomat, mozzarella och basilika.

Läs också: Här är den nyttigaste snabbmaten

Text: Bengt Isaksson

pizza 4