Logga in här

Pizza – därför älskar vi det så galet mycket

Pizza är galet gott - det vet vi. Men varför är det så gott? Det vet vi också.

Vem älskar inte en riktigt god pizza?
Men varför smakar den så gott, och varför är den kemiska reaktionen i ugnen så viktig?
Allt handlar om vetenskap. Läs, och se filmen.

pizza we love

För pizzaälskare är en riktigt bra pizza en gåva från gudarna. Men visste du att förklaringen till varför pizza smakar så bra finns inom vetenskapen? Det handlar om den komplexa kemin mellan ost, deg, och topping.

Varför väljer man just mozzarella av alla ostar, och varför är den kemiska reaktionen nyckeln till den bästa pizzan?

1. Tomatsåsen
Alla tomatsåser är olika men har en sak gemensamt, och det är syran. Tomater ligger på mellan 4-4,6 i ph-värde. Burktomater kan ha lite lägre. Syran bidrar till den fantastiska smaken!

2. Osten
Mozzarellan är den bästa osten enligt vetenskapen. Varför? När den värms upp blir den trådig och seg och får en härlig konsistens i munnen.

3. Topping
När pizzan börjar ”koka” i ugnen påbörjas den kemiska reaktionen – den som gör att resultatet blir så gott! I över 140 grader reagerar socker ihop med aminosyror och skapar smakföreningar. Det kallas också för ”den bruna reaktionen” och visar sig som brunt på kanterna, toppingen, och osten, samtidigt som det inunder fortfarande är saftigt och mjukt – vilket ger varje tugga en härlig konsistens.

Så nu vet du varför pizzan är så infernaliskt god! Kolla in filmen om du vill veta mer….

Läs också: Här är bästa recepten för bästa pizzan – vi lovar!

Läs också: Kolla in löjligt goda kålrecepten

LÄS MER:
Här är pizzatårtan du kommer att älska!

Källa: Huffington Post
Text: Maria K Broman