Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Pizza – 8 anledningar att äta det med gott samvete

Pizzan har blivit en del av svenska husmanskosten. Ändå ger den så många dåligt samvete. Sluta med det - här är 8 bra anledningar att äta pizza!

Pizzan är en av våra mest populära maträtter i dag. Få är de människor som inte gillar denna enkla, men ack så goda, rätt. Perfekt som snacks, helgmys, festen eller ”dagen efter”, den fyller sin plats i de flesta situationer. Och den görs fort, är billig och finns överallt. Men visste du att den faktiskt också kan vara nyttig?

Kolla in de här grejerna om den älskade pizzan…

1. Mot dagen-efter-känslan

Pizza är väl den maträtt vi mest förknippar med ”dagen efter”-mat. All deg hjälper nämligen till att suga upp alkoholen efter en natts barrundor. Dessutom går den snabbt att göra, är relativt billig och enkel att ta med sig. Du kan till och med köpa en slice att äta på vägen hem.

pizza we love

2. Plockar upp lykopenet

Det är knappast någon hemlighet att tomater innehåller massor av lykopen, antioxidanten som hjälper till att motverka såväl hjärtsjukdomar som UV-strålningens sämre effekter. Att då äta maträtter, som pizza, som dessutom innehåller fett gör att kroppen absorberar lykopenet bättre.

pizza bästa osten

3. Billig

I stort sett alla kan unna sig en pizza mellan varven, oavsett ekonomi. Och bor du i USA kan du hitta den för inga pengar alls i vartenda gatuhörn. Gör du den själv hemma kostar den inte många kronor. Och du blir garanterat mätt!

oh-yes-we-did-pepperoni-pizza-cake_01

4. Passar alla smaker

Den går att få i olika storlekar och tjocklekar, bakad i olika ugnar, och innehållet kan varieras helt efter tycke och smak. Är det ingen av pizzorna på menyn som faller i smaken kan man själv bestämma sitt innehåll. På hur många restauranger kan man det? Lite eller mycket, kött eller vegetariskt, möjligheterna är oändliga!

pizza 2

5. Dagen efter-pizzan

Orkar du inte äta upp hela pizzan kan du spara resten till nästa dag så länge den får stå kallt. Vill du spara den längre än så är det bäst att frysa in den.

pizza

6. Protein

Tack vare all smält ost innehåller en liten bit pizza hela 15 gram protein. Proteinet ger dig energi, reparerar kroppens celler och bygger muskler. Tränar du på gym är det en perfekt fuskmåltid. Ja, eller helt okej i alla fall….

pizza 3

7. Finns överallt

Gillar du pizza behöver du aldrig gå hungrig, Sverige har fler pizzerior än många andra länder. Du behöver inte heller gå särskilt lång för att finna en, i vissa städer finns de till och med i varje gatuhörn. Och orkar du inte gå ut kan du alltid ringa efter hemleverans för några kronor extra, en del gör det till och med gratis.

pizza 4

8. Passar alla mål

Pizza går faktiskt att äta som dagens alla mål. En del älskar kall pizza, från dagen innan, till frukost – släng bara på en varm omelett! Är du sugen på något sött kan du göra en pizza med banan och Nutella. Och för dem som är dåliga på att äta grönsaker är pizzan ett utmärkt sätt att få i sig de nödvändiga vitaminerna. För visst ser en broccoli på en pizza med smält ost lite godare ut, än som den är på en tallrik?

pizza 6

Läs också: Därför kan du frossa i choklad varje dag

Läs också: Så gör du en snabb pizzadeg utan jäst

Källa: Elitedaily.com, Sund.nu, Naturbiblioteket.se, Textalk.com

2 kommentarer om "Pizza – 8 anledningar att äta det med gott samvete"
 • snoffsan
  snoffsan

  Hurra!! Ni la upp en flerdelad ”undersökning” utan att man måste ladda om varje sida! Å det fungerar ju utmärkt!

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till snoffsan

   Hej, bra att du gillar artikelformatet. Mvh Mitt kök-redaktionen