Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pinot noir – lär dig det här om vin gjort på druvan

Pinot noir-druvan mognar snabbt och därför passar den bra i något kallare klimat.
Pinot noir passar till milda ostar som cheddar, brie, havarti och camembert.
Vin gjort på pinot noir-druvor är mjukt och bärigt med inslag av krydda. Druvan, som härstammar från Frankrike, är en aning svårodlad och trivs bäst i lite svalare klimat. Här får du lära dig mer om vin gjort på pinot noir.

Pinot noir är en ganska svårodlad druva som doftar både jordgubbar och hallon, ofta med ett kryddigt inslag. Då druvan mognat kommer toner av multna löv och tryffel fram. Pinot noir-viner blir sällan sträva och fylliga, snarare kryddiga och mustiga och mjukt bäriga.

Vin från Frankrike

De främsta pinot noir-vinerna kommer från Côte d’Or, i de centrala delarna av Bourgogne i östra Frankrike. Här är klimat, väder och jordmån idealiska för druvan. I princip alla vingårdar i Côte d’Or’s norra del, Côte de Nuits, odlar pinot noir men den finns också i USA, Nya Zeeland, Australien och Chile. Druvan mognar snabbt och därför passar den bra i något kallare vinområden.

Lätt att kombinera med mat

Smaken på de flesta pinot noir-vinerna är mjuk och krispig. Vinerna förknippas mer med vita viner än röda. Pinot noir-viner passar bland annat till många asiatiska rätter. De kryddiga smakerna i rätterna plockar fram den krispiga sötman hos vinet – samtidigt som pinot noir framhäver den stora mängden av smaker som finns i de asiatiska rätterna.

Pinot noir passar utmärkt till de rätter som du i vanliga fall har haft svårt att hitta rätt vin till, menar vinexperterna.

Här är tips på mat som passar till  pinot noir-viner:

Korvar: Nötkött, fläsk eller lammkorvar som har blivit rökta, bräserade eller lufttorkade.

Magert kött: Fågel, kalv, fläsk och filéer av nötkött.
Sötare grönsaker: Morötter, paprika, karamelliserad lök, rödbetor och tomater.
Milda ostar: Cheddar, Brie, Havarti och Camembert.

Att blanda de ovanstående smakerna med kryddor som oregano, timjan, rosmarin och mynta skapar den perfekta måltiden att servera till ett glas pinot noir.

Läs också: Ostskolan

Läs också: Asiatisk kycklinggryta

Källor: Vinjournalen Systembolaget Allt om mat

√ De senaste åren har druvan fått lite av trendstatus, delvis för att den omhuldades i filmen ”Sideways” som kom 2004. Handlingen utspelar sig i Kalifornien och huvudrollsinnehavaren sjunger druvans lov.

√ Det sägs att pinot noir är ansvariga för att sätta Bourgogne på kartan som en av de mest kända vinregionerna i världen.

√ De flesta pinot noir-viner är som bäst sedan de åldrats i minst 15 till 20 år.