Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Peter Wahlbeck – mitt matminne

Peter Wahlbeck – mitt matminne

wahlbeck.jpg
Vad blir det till middag i kväll?

– I kväll blir det potatismos och sojakorv. Med en stor sallad, som alltid.
Du är vegetarian. Varför?
– Jag blev vegetarian 1977 när jag var 14 år. Jag jobbade på Scan i Halmstad och blev lite rädd. Jag tyckte att det var otäckt, allt från miljön till grisarnas dödsskrik skrämde mig. Samtidigt spelade jag teater i Laholm och där träffade jag en vegetarian som berättade mer om köttindustrin. Efter det började jag söka kunskap och läsa hälsoböcker.
Om man vill få in mer vegetarisk mat i vardagen, hur ska man göra?
– Som vuxen är det tufft att bli vegetarian, men jag tycker att man kan passa på att sadla om när man får barn. Man får ta det i etapper och byta kosten under en längre tid. Det finns många myter om vegetarisk kost, människan är egentligen växtätare som har blivit allätare. Min tro är att vi blir sjuka av den köttkonsumtion som finns i dag.
Vad lagar du helst för mat?
– Allt möjligt, men om jag ska erkänna så blir det faktiskt mest pasta. Det är så gott om man gör det på rätt sätt med en god sallad till och en bra tomatsås. Och sedan självklart ett gott vin till. Jag gör en pastarätt med spenatsås som är jättegod!
Vilken är din favoriträtt?
– Oj, det är svårt att säga. Jag gillar det som är nyttigt. Havtorn gillar jag väldigt mycket. Havtornspannkaka går alldeles utmärkt att göra. Jag gillar att äta småplock som äkta kastanjer och sådant. Janssons frestelse med alger är nog nummer ett bland mina favoriträtter ändå.
Långkok eller snabblagat?
– Det blir nog mest snabbt. Långkok och att stå länge i köket är liksom inget för oss vegetarianer. Vem lärde dig laga mat?
– Jag har lärt mig själv. Alla med fantasi kan laga mat!
Odlar du dina egna råvaror?
– Faktiskt, jag odlar lite grönsaker och kryddor bakom huset. Men det har regnat för mycket för att ge ordentlig skörd i år.
Hur viktiga är svenska råvaror?
– Mycket, eftersom långa transporter inte är så bra för miljön. Därför är det så beklagligt att svenska köttproducenter har det tufft. Konsekvensen blir ett mycket dåligt kött från ett plågat djur som är uppfött under fruktansvärda omständigheter.
Vad är ditt bästa matminne?
– När jag åt på The Gate, en av de bästa restaurangerna i London som bara är vegetarisk. I Sverige finns ingen marknad för vegetariska restauranger, man får nästan tigga för att få en vegetarisk rätt även på lyxrestauranger. När jag åker utomlands och man får en hel meny med vegetariska rätter – då känner jag äntligen att vi lever på 2000-talet.

Av: Danielle Deasismont