Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

12 saker du borde veta om Per Morberg

Per Morberg, skådespelare och kock, lämnar ingen oberörd. Han väcker känslor av alla sorter. Här berättar vi 12 saker om Per Morberg du verkligen vill veta!
Sameblod i sig

Sameblod i sig

Pers mamma är från Kiruna och hans mors mormors far var sydsame och hette Salomon Salomonsson. ”Enligt gamla uppslagsverk har lappen höga kindben, svart stripigt hår och är allmänt opålitlig. Det stämmer ju utmärkt bra på mig!”, har han sagt.

Hollywood

Hollywood

Per har ända sedan han på scenskolan sa att han ”vill åka till Hollywood och bli miljonär” fortsatt drömma om det. Samtidigt har han sagt att han förmodligen aldrig kommer att lägga två strån i kors för att det ska hända. Han väntar i stället på att de ska ringa.

Nobbades för ”Millennium”

Nobbades för ”Millennium”

Per har i en intervju berättat att han provfilmade för Millennium-filmerna och rollen som Micke Nykvist senare fick. De möttes till och med under provfilmningarna.

Judoproffs

Judoproffs

Per, vilket många inte vet, är faktiskt före detta landslagsman i judo. Han tog svart bälte och korades till svensk och skandinavisk mästare, och 1979 kom han trea vid EM i Östberlin. I dag tycker han mycket om trädgårdsskötsel och inredning. Och jaga är ett mycket stort intresse.

Spelar sig själv

Spelar sig själv

Varje gång Per går in i en tv-produktion och gör matprogram så spelar han ”Per Morberg som spelar sig själv”. Allt är 100 procent skådespeleri. ”Den där matgubben, det är bara teater”, har han berättat. Och det är enligt honom mycket jobbigare än att spela en roll i en film.

Fembarnsfar

Fembarnsfar

Per bor med sin fru Inese på Tullgarns kungsgård, en rättarbostad de hyr och där också hans kända matprogram spelades in. Till familjen hör bonusdottern Janina och döttrarna Liza, Alida, Molly och Astrid som alla är vuxna nu. Han har också ett eget torp i skogen och övernattningslägenhet i Stockholms innerstad.

Imperium

Imperium

Kring Per Morberg finns i dag en hel industri som 2014 omsatte 20,2 miljoner kronor, med en vinst på 9,5 miljoner kronor. Hans imperium består av allt ifrån kokböcker, vin, öl, husgeråd, stekpannor, grillar och jaktkläder till mat. Han har till och med låtit skydda sitt namn hos Patent- och registreringsverket.

Började i såpor

Började i såpor

Sin offentliga karriär började Per som skådespelare och roller som den elake Viggo i ”Rederiet”, Roger Rönn i ”Vita lögner” och medverkan i flera ”Beck”-filmer. Han var dock redan utbildad kock och hade arbetat på krogar som Riche och Café Opera innan han fick sitt tv-program ”Vad blir det för mat”.

Okonventionella metoder

Okonventionella metoder

När Per klev in i rutan som tv-kock var det nästan som att se på teater. Det dracks vin, skvättes, bullrades och härjades. Han skar lamm med sticksåg och skalade potatis med högtryckstvätt. Och tittarna älskade det!

Ville styra ”Sveriges mästerkock”

Ville styra ”Sveriges mästerkock”

2014 lämnade han TV4 och rollen som domare i ”Sveriges mästerkock” eftersom han ”ville bestämma allting, vara den som styr”. Dessutom föll inte programformatet honom i smaken och han tyckte att det kändes ”vidrigt” att som skådespelare vara styrd att s­äga saker som ”mästerkock” var fjärde sekund.

Hatar intervjuer

Hatar intervjuer

I en omtalad intervju med Metro från 2007 berättade Per att han hatat att göra intervjuer ända sedan han kom in på scenskolan. ”Jag är fed up, jag är så fed up på att tala om vad fan jag gör för någonting och vad folk tycker om det. Samma jävla skit varenda gång.” och ”Hur ska du göra reportage om det här då? Skriva att jag är en gris bara? Gör det!”

Livligt barn

Livligt barn

Per är uppvuxen i stockholmsförorterna Hökarängen och Sköndal med lillasyster, mamma daghemsföreståndare och talpedagog, och pappa rörmokare. Per var ett mycket livligt barn med stora koncentrationssvårigheter och fick gå i hjälpklass.

Läs också: Här är Per Morbergs bästa recept på hamburgare

Läs också: 5 saker du vill veta om Markus Aujalay

Källa: Busspa.se. Morberg.com, Wikipedia.org, Aftonbladet.se, Metro.se, Dn.se, Sr.se
Text: Maria K Broman