Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pepparkakor görs av palmolja – inte smör

Pepparkakor du köper i butik innehåller inget smör. istället bakas det på bland annat palmolja.
Baka egna pepparkakor. Dessa skurna varianter är enkla att göra och supergoda. Se receptet i artikeln.
Julen är högsäsong för pepparkakor och i butikerna finns massor av sorter att välja mellan. Men ingen av pepparkakorna är bakade på smör - istället används palmolja.

Brukar du göra egen pepparkaksdeg? då vet du att smör är en av huvudingredienserna. Men köper du pepparkakor i butik är ingen av sorterna bakade på smör. Istället innehåller de margarinblandningar av vegetabiliska fetter och oljor som t ex palmolja, kokosfett och solrosolja. Det visar en undersökning som Äktavara.org gjort. Här har man tittat på innehållet i 18 av våra vanligaste pepparkakssorter.

Läs också: Därför ska du inte äta palmolja

– Innan vi gjorde undersökningen trodde jag att det faktiskt skulle gå att hitta någon kaka som var bakad på smör, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare för Äkta vara, i artikeln.

Men, det visade sig att ingen av köpe-pepparkakorna innehåller smör. Förutom att smör bidrar till pepparkakans goda smak innebär användandet av margarinblandningar större påverkan på miljön. Dels krävs långa transporter och dels så innebär odling av oljepalmer, från vilka palmolja utvinns, att stora områden regnskog huggs ner och försvinner.

När Mitt kök genomförde test av pepparkakor var det endast två av de 14 testade sorterna som inte innehöll palmolja. Även flera sorter ekologiska pepparkakor innehåller palmolja. Men ingen av dem var bakade med smör.

Så, vill du njuta av riktigt goda pepparkakor i jul får du baka egna, med smör i.

Här är vårt bästa recept på pepparkaksdeg:

Källa: Äkta vara

1 kommentar om "Pepparkakor görs av palmolja – inte smör"
  • Fruitbatman
    Fruitbatman

    Gille EKO Pepparkakor innehåller rapsolja som enda fett, inget palm-, shea- eller kokosfett och de smakar utmärkt!
    För övrigt, varför vill man ha smör från tvångsinseminerade och förslavade varelser i sina kakor? Det smakar INTE gott för själen…