Logga in här

Pepparkakor – 5 anledningar att äta det i jul

Pepparkakor – 5 anledningar att äta det i jul
Pepparkakan är julens godaste och mest självklara kaka. Men med ingredienser som ingefära, kanel och bikarbonat är den också den viktigaste. Här är fem anledningar till att du ska äta pepparkakor i jul.

Pepparkakan är i dag en självklar del av den svenska julen – både köpta och hembakade. Doften av nygräddade pepparkakor fyllda med ingefära, kryddnejlika och ingefära skapar snabbt en mysig stämning i julstöket.
Men den kryddiga kakan är inte bara himmelskt god, den har också andra fördelar.
Det finns dokument på ätande av pepparkakor ända från 1300-talet, och genom historien har den både används i medicinska syften och blivit mytomspunnen för sin magiska påverkan på människan.
Faktum är att den är relevant än i dag. Här är därför 5 anledningar att äta mängder av pepparkakor i jul.

1. MOTVERKAR SNUVAN

Det finns ett gammalt kinesisk ordspråk som lyder: ”Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger”. Och kanske ligger det något i det. För många vet nog redan nu att ingefära är bra vid förkylningar på grund av den höga halten antioxidanter. Ingefära är också antiinflammatoriskt och kan ge god hjälp vid ledbesvär. Det bästa av allt – det finns ingefära i pepparkaka. Lyxigt.

1 av 5

LÄS OCKSÅ: Pepparkaksdeg – recept på enkel och god

LÄS OCKSÅ: Pepparkakor – 9 saker du inte visste om den

LÄS OCKSÅ: Pepparkakor – recept på jättegoda och knapriga

Text: Christofer Byström

Källor: Wikipedia, Läkemedelsvärlden.se, Magkliniken.se och Kurera.se.