Logga in här

Klassisk påskmat – recept och kul fakta om påsken

Klassisk påskmat – recept och kul fakta om påsken
Påskmaten är en viktig del av påskhögtiden och vi äter allt från lax och kyckling till lamm och små goda snittar. Och visste du att vi äter hela 50 miljoner ägg under en vanlig påskvecka?

Påsken är vår näst största mathelg. Du kanske tänker att du vet allt om den men det gör du förmodligen inte. Och gör du det – grattis! Om den svenska påskmaten finns mycket intressant att säga – här är lite av det.

1. Lammstek förknippas starkt med påskmat. Men den är långtifrån den äldsta rätten på påskbordet. ”Påskalamm” är en sed från början av 1900-talet. Innan dess var det ont om slaktfärdiga lamm så tidigt på året.

Läs också: Recept på lammstek med primörer

Farm raw fresh egg in pack on gray table ingredient for breakfast preparation scrambled eggs omelet fried egg

2. Ägg fanns på de första svenska påskborden. Det berodde på att hönsen förr hade uppehåll i äggproduktionen under vintern. Äggläggningen började igen lagom till fastan, men eftersom dåtidens svenskar inte åt ägg under fastan skapades ett överskott av ägg till påsken. Dagens höns lägger ägg året runt.

3. Under påskveckan köper vi över 3000 ton ägg, vilket motsvarar cirka 50 miljoner ägg, enligt branschorganisationen Svenska Ägg. Under påskaftonskvällen kulminerar äggkonsumtionen, då beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen.

Läs också: Recept på ägghalvor till påskbuffén

4. En nyare påskrätt – med finskt ursprung – är memma. Den är en rågmjölspudding, smaksatt med bland annat sirap och pomerans och serverad med vispgrädde eller mjölk.

Läs också: Test av senapssill

5. Rätterna på påskborden i Sverige varierar mellan olika regioner och landskap, men innehåller oftast ägg, lamm, kyckling och lax i olika tillagningar. Rätter från det klassiska smörgåsbordet – sill, knäckebröd och ost – brukar också ingå i påskmaten. Även vegetariska och veganska varianter av påskbordet har dykt upp under de senaste åren som är bra alternativ till dem som inte äter från djurriket.

6. Påskmaten är ”lättare” i konsistensen än julmaten, men kompletteras ofta med ”tyngre” sötsaker i form av marsipan. Dessutom tillkommer traditionen med stora godisfyllda påskägg.

7. Skärtorsdagen är påskens största matdag när det gäller försäljningen. Livsmedelsaffärernas storsäljare är ägg, sill och godis. Totalt uppgick försäljningen i dagligvaruhandeln under påskveckan 2014 till över sju miljarder kronor. Att jämföra med en normalvecka då omsättningen är cirka 5,8 miljarder kronor. Bara julen är större än påsken försäljningsmässigt.

Läs också: Så gör du eget påskgodis enkelt – se recept här

8. Den i särklass vanligaste läsken under påsken är påskmust – som under julen kallas julmust…

Läs också: Här hittar du allt om påskens mat – kolla in recepten och tipsen

Text: Bengt Isaksson