Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Palmolja – därför ska du inte äta det

Palmolja kommer från oljepalmen och finns i mängder av saker vi stoppar i oss, bland annat choklad och kakor. Förutom att den innehåller ganska hög mängd mättat fett förstör oljepalmsplantagen naturen. Hög tid att se över vad du äter och köper alltså.

Palmolja finns i allt från choklad, margarin och glass till smink, tvättmedel och ljus. Oljan kommer från oljepalmen som ger betydligt mer olja per ytenhet än till exempel raps och solros. Oljepalmen är grön året om och kräver mindre vattning och bekämpningsmedel än andra oljeväxter.
Men…
Mycket stora arealer av ovärderlig regnskog huggs ner för att ge plats åt oljepalmsodlingar. Det innebär bland annat att många djur- och växtarter, och människor, har fått försämrade eller till och med förstörda livsmiljöer. Plantagerna bidrar också till stora mängder växthusgaser och negativa effekter på vattenkvaliteten i intilliggande områden, skriver Världsnaturfonden, WWF.

deforesting - avverkning för att ge plats åt odling

Foto: Adobe Stock För att ge plats åt odling av oljepalmer skövlas bland annat stora arealer regnskog. Skog som är livsviktig för många djurarter och människan.

Läs också: Vanliga maten som innehåller palmolja

Det finns plamolja i bland annat småkakor och i färdiga bröd bakverk du hittar i din mataffär. Baka egna godsaker och bröd istället – blir billigare och betydligt bättre för vår kropp och miljö.

Läs också: 5 matvaror där du alltid ska köpa ett ekologiskt alternativ

Film: Jorunn Amcoff

Bojkotta palmolja?

Ska man då bojkotta matvaror, kakor och annat som innehåller palmolja för att rädda regnskogen? Som konsument kan du fråga efter ansvarsfullt producerad palmolja. Märkningen ”Roundtable on Sustainable Palm Oil – RSPO” är ett första steg att uppmärksamma utbredningen av oljepalmsplantager. Certifieringen innebär i nuläget att information om nya plantager måste tillhandahållas i förväg så att lokalbefolkning och miljöorganisationer har möjlighet att säga sitt i frågan.
Men några krav på minskade odlingsarealer, förbud mot skövling av regnskog eller omhändertagande av närmiljön för att säkra rent vatten finns inte i certifieringen, ännu.

Läs också: Populära godiset och snacksen som innehåller palmolja

Palmolja finns i mängder av kakor och mat

Palmolja finns som sagt i massor av matvaror och andra produkter vi konsumerar varje dag. Och listan kan därför göras lång om man börjar men här är några exempel på varor som kan innehållande palmolja: Pepparkakor, chokladkakor, värmeljus, kex, bordsmargarin, chips och matbröd.
Flera av de större matproducenterna informerar om sin användning av palmolja på sina hemsidor. Har du frågor så ring informationstjänsten på respektive företag – här ska du kunna få svar.

Palmolja har relativt högt innehåll av mättat fett. För högt intag av mättat fett kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs mer om palmolja på Naturskyddsföreningen.se
Källa: Livsmedelsföretagen.se

Läs också: Så blir du mer ekologisk i köket

Palmolja och palmkärnolja är en naturlig vegetabilisk olja från oljepalmens frukter, primärt från palmen Elaeis guineensi. Palmoljan utvinns huvudsakligen med hjälp av ångbehandling, pressning och centrifugering.