Logga in här

Ostron – så öppnar och äter du dem bäst

Ostron är en underbar och lyxig delikatess som oftast avnjuts i sin råa form. Men att öppna dem kan vara riktigt knepigt och kräver både bra redskap och lite finess. Här får du veta hur du öppnar och äter dina ostron bäst.

Förvaring och transport

Skaldjur är en extrem färskvara, och ostron är inget undantag. Det bästa sättet att förvara dem är att lägga dem under press ovanpå ett berg av is. Men var noggrann och se till att ostronen inte hamnar under isen om den börjar smälta, för hamnar dem under sötvatten så där de av smältvattnet. Men hålls de kalla och stängda kan de klara sig upp till en vecka.

Läs också:  Så fiskar, delar och tillagar du hummer

Så vet du om ett ostron är dåligt och ska slängas

Har man otur kan ostronen vara dåliga och orsaka magsjuka.  Man kan inte alltid se på ostronet om det är dåligt, men här är några säkra tecken som du bör känna till för att minimera risken att bli sjuk:

  • Skalet är öppet
  • Det luktar illa
  • Det smakar dåligt
  • Det låter ihåligt

Så öppnar du ett ostron

Att öppna ett ostron kräver att du är både försiktig och fast på handen. Vi har tagit hjälp stjärnkocken Nisse Molinder för att demonstrera hur du bäst går tillväga när du ska öppna ostron:

Steg för steg:

1. Om du är högerhänt tar du handduken i vänster hand och lägger ostronet med den kupade sidan nedåt i handflatan. Det så kallade gångjärnet, ostronets kraftiga muskel, ska du ha mot dig.

2. För in kniven vid gångjärnet och vicka lite grann. Om det är ett platt ostron för du istället in knivseggens långsida på samma ställe.

3. Vicka lite så att kniven kommer in. Skär av den inre muskeln och sedan längs hela ostronets insida.

4. Dela på skalhalvorna och servera på en bädd av is med färska citronklyftor.

Tillagning och servering

Den salta smaken och den lena konsistensen gör ostron till en unik matupplevelse och de flesta avnjuts i sin råa form. Andra föredrar att äta dem tillagade eller ihop med exempelvis citron eller rödvinsvinäger med schalottenlök och en nypa socker. Här hittar du 3 goda recept på ostron:

Källor: Nisse Molinder, NE.se, boken ”Fisk – direkt från proffsköket” samt Havs och Vattenmyndigheten.

Ostronet är tvåkönat och byter kön under hela sin livstid beroende på temperatur.

—-

Ostron livnär sig av att filtrera ut plankton.

—-

Ett ostron blir könsmoget när det är 8–10 månader.

Förökningen sker genom att spermier och ägg släpps ut fritt i vattnet, där befruktningen sker. Ägget utvecklas till en veligerlarv, som tillbringar några veckor som plankton och sedan slår sig ned på hårt underlag, där med tiden det vänstra skalet växer fast genom att kalk utsöndras.

I Sverige förekommer vanligt ostron sparsamt längs västkusten, även om det i norra Bohuslän lokalt kan förekomma rikligt; det lever där dock på gränsen för sitt utbredningsområde, och under kalla vintrar dör ofta stora delar av bestånden.