Logga in här

Ostbågar – här är allt du behöver veta

Ostbågar är ett av Sveriges mest populära snacks. Många är de som hyllar den orange-gula bågformade saken, men det finns också de som inte gillar ostbågar och tycker att de luktar illa. Oavsett vad du tycker, här är 6 saker du inte visste om ostbågen.
Från Bronx

Från Bronx

Cheez Doodles skapades i USA 1964 av Morrie Yohai som tillverkade dem i sin pappas fabrik i Bronx, New York. Första påsen som såldes i Sverige såldes i Filipstad 1968 och produceras fortfarande där enligt originalreceptet. De speciella extrudermaskinerna är väldigt lika, enda skillnaden är att tekniken har blivit modernare.

Togs till Sverige 1967

Togs till Sverige 1967

Ostbågar togs in till Sverige av Wasabröds direktör Karl Edvard Lundström som hade upptäckt bågarna i USA och förhandlade till sig en licens och extrudermaskinen (som producerar ostbågar). Men de fick inte använda sig av originalnamnet ”Cheez Doodles” och eftersom företaget låg i stadsdelen Old London i New York skapades namnet ”Old London Wasa” som i dag är mer känt som OLW. Sedan 2005 ägs OLW av norska Orkla. 2018 är det 50 år sedan cheeze doodles började tillverkas i Sverige.

Ostbågar vs ostkrokar

Ostbågar vs ostkrokar

2011 lät OLW konsumenterna tycka till om det svenska namnet på Cheez Doodles i omröstningen ”Ostbågar vs Ostkrokar”. Ostbågar vann med nära 60% av rösterna, och under en period fanns påsar med båda namnen på att köpa.

Ostepop

Ostepop

Ostbågar finns att köpa i de flesta länder, men det är bara i Sverige de verkligen kallas ostbågar eller ostkrokar. I engelsktalande länder omnämns de som ”cheezies” eller möjligen ”cheese doodles”, i Norge heter de ostepop och i Danmark osterejer. Till och med Åland tillverkar en helt egen ostbågesort, som bara produceras och säljs där.

Formas av luft

Formas av luft

Ostbågar tillverkas av de tre huvudingredienserna majsmjöl, ostmassa och salt, och det är majsmjölet som ger den rätta konsistensen och ”smulet”. Den berömda böjda formen skapas genom att snackset utsätts för starkt lufttryck vid själva tillverkningsprocessen.

Mutationer

Mutationer

Meningen är att en ostbåge ska vara gul eller orange (färgen beror på märke och arom), drygt fem centimeter lång, cirka åtta millimeter tjock, försedd med en något bucklig yta, hållfast men möjlig att bryta av på mitten med ett frasande ljud, samt böjd i en elegant båge till något som liknar en halvcirkel. Men många ostbågar blir ändå raka, och andra korta eller tunna som stickor, vilket beror på mutation.

Läs också: Så får du dina ostbågar sega och goda

Läs också: Så håller du dina ostbågar krispiga!

5 mars är det cheez doodle day, internationella ostbågsdagen.

Varje år säljs över elva miljoner påsar med ostkrokar i Sverige, bara från OLW. Det produceras 30 000 – 40 000 kg cheez doodles per dygn vid OLW:s fabrik i Filipstad

Ostbågar innehåller mellan 27-30 gram fett och 500 kalorier per 100 gram. Jämfört med chips där fetthalten är något högre, mellan 30-34 gram, vilket gör kaloriinnehållet större.

2001 möttes Estrella och OLW i marknadsdomstolen då OLW stämt Estrella för att ha för lika ostbågeförpackningar. Den tvisten förlorade de då rätten bedömde att det inte var Estrellas avsikt att kopiera. Fram till 2008 producerade Estrella ostbågar och 2013 började man igen. Målet är att ta 20 procent av marknadsandelen och i en artikel förklarade man ostbågekrig.

Annons: