Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Odla vitlök hemma – steg för steg-guide för att lyckas med din odling

Odla egen vitlök är enkelt och resultatet blir fantastiskt god vitlök. Du kan njuta av den färska blasten i juni och skörda hela vitlökar i september. Du kan odla vitlök året runt, både inomhus i kruka eller utomhus i pallkrage eller trädgårdslandet. Se här!
Plantera vitlök

Plantera vitlök

Välj planteringsjord blandad med kompost och någon form av näring, till exempel kogödsel, när du ska plantera vitlök och passa på att luckra upp den ordentligt så att den blir luftig.

Dela vitlöken i klyftor och plantera dem med 15 cm mellanrum på cirka 7 cm djup.

Kom ihåg att den spetsiga delen av vitlöksklyftan ska vara vänd uppåt och rotändan neråt.

Täck därefter med jord och vattna ordentligt.

Plantera så sent som möjligt på hösten, strax innan tjälen kryper ner i jorden så hinner vitlöken rota sig.

1 av 6

Läs också: Så odlar du egna tomater på fönsterbrädan

Läs också: Odla ingefära hemma – steg för steg-guide

Källa: Blomsterlandet, Weibulls, Alltomträdgård

√ Bästa tiden att plantera vitlök är i oktober-november men det går fint att starta sin odling även på våren. Köp de lökar du ska plantera i en trädgårdsbutik där så kallat certifierat utsäde säljs. Vitlök du hittar i mataffären riskerar att dra med sig jordsjukdomar till ditt grönsaksland. Dessa vitlökar är ofta kyllagrade eller preparerade för att inte gro vilket gör dem svårodlade. Den här vitlöken är inte farlig för dig att äta men den kan försämra jorden och dina odlingar på sikt.

√ Odlar du vitlök i kruka inomhus får du härligt gröna skott att klippa ner i en sallad eller att ha på en smörgås. Men några nya lökar utvecklas inte när du odlar inomhus.

√ Det finns olika sorters vitlök men vanligast är fransk vitlök, kaukasisk vitlök och silvervitlök. Den senare har många små klyftor, den kaukasiska har större, lättskalade klyftor.

Tips! Byt växtplats för din vitlök varje år för att undvika sjukdomar.