Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Odla sallat – snabbt, enkelt och gott

För att lyckas med din salladsodling är det viktigt att vattna regelbundet för att hålla jorden lätt fuktig, annars är risken stor att salladen blir besk. 
Sallat går utmärkt att odla i en kruka, balja eller hink. Det viktigaste är att det finns ett dräneringshål i botten och att odlingskärlet är tillräckligt stort och rejält för att du ska slippa vattna så ofta.
Att odla egen sallat eller sallad som en del säger, är både roligt och enkelt och det finns många olika sorter att välja på. Sallat kan odlas både i trädgårdsland, pallkrage och kruka. Här är allt du behöver veta för att komma igång med din egen salladsodling!

Sallad eller sallat?

Kort och gott är sallat det svenska namnet på släktet med korgblommiga växter, Lactuca, där de vanligaste arterna och sorterna av det vi menar med ”sallat” ingår (t ex isbergssallat och huvudsallat). Sallad är maträtten som brukar innehålla sallat.

Sallat = växten
Sallad = maträtten
Grönsallad=  är alla gröna blad som mixas i en sallad

Välj mellan olika sorters sallat

Det finns massor av former, färger och sorter att välja mellan. Så innan du sätter igång med din odling kan det vara bra att fundera på vilken sorts sallat du vill så och skörda. Här listar vi några populära sorter:

Plocksallad

Plocksallad är ett samlingsnamn och den specifika salladssorten anges sällan i butik. Salladen har ljusgröna blad och smakar milt. Passar bra att ha på mackan eller kombinera med andra salladssorter i en skål.

Machesallad

Machesallad, som även kallas för fältsallad består av små mjälla bladrosetter med en god, nötig smak. Salladen ä känslig och har därför en relativt kort hållbarhet. De fina små bladen är dekorativa i en blandad sallad, men gör sig även fint som ett grönt litet inslag på tallriken oavsett vilken maträtt som ska serveras.

Rucola

Ruccola kallas även senapskål och tillhör egentligen kålsläktet. De flikiga gröna bladen har en läckert nötig, pepprig smak. Rucola används mycket i det italienska köket och är lika god i sallader som på mackor, i pesto och pastarätter. Många gillar även att strö lite ruccola på toppen av sin pizza.

Hjärtsallad

Kallas även gemsallad, little gem, och sweet gem. Salladen har små fina huvuden med en krispig konsistens. Bladen passar bra att dela upp och fylla med en god röra, men salladen är även väldigt god tillagad. Hjärtsallad smakar ofta både sött och nötigt.

Rosésallad

Kallas även radicchio, rossisallad eller rosensallad. Rosésalladens vackra röda blad med vita bladnerver har en tydlig beska. Den ger en bra smakbrytning nedriven i en blandad sallad. Tack vare sina hårt knutna huvud har salladen en lång och tacksam hållbarhet.

Romansallad

Romansallad är en sallad med långa raka blad. Den är klassisk i en caesarsallad, men är också trevlig att blanda med andra salladssorter. Smaken är mild utan beska, och de kraftiga bladen klarar en tung och krämig dressing utan att slakna. Den är också god tillagad.

Isbergssallad

Isbergssallad är en klassisk salladssort med runt knutet huvud. Bladen är spröda och krispiga, med mild smak och utan beska. Isbergssallad anses ibland som lite tråkig, men den krispiga konsistensen och den milda smaken gör den till en mycket användbar sallad.

Endivesallad

Endivesallad har ett hårt knutet huvud och spetsig form. Odlas i mörker, därav den bleka färgen. Skulle den odlas i ljus blir den oätligt besk.  Bladen är kraftiga och har en tydlig, men angenäm beska som matchas bra av salta ostar. Endivesallad finns också som en röd variant.

Krispsallad

Krispsallad är en korsning mellan isbergssallad och frisé-sallad och kallas även för frillice eller ärtsallad. Den är som namnet antyder krispig och smaken är mild och söt. Bladen är flikiga. Gör sig bra tillsammans med en krämigare dressing.

Röd mangold

Kallas också bladbeta och är släkt med rödbetan. I salladsdisken säljs de späda mangoldskotten. De vackra små bladen med röd bladnerv har en läcker jordig ton och är mycket dekorativa i sallader. Det finns också en gul variant.

Så och odla egen sallat

Salladsfrön går att så under hela säsongen och gror redan vid -5 grader, därför är den lämplig att så direkt i pallkrage eller trädgårdsland på våren. Hösten är också en bra tid för sallatsodling om vädret är gynnsamt, då är det fuktigare i luften och fröna har lätt att gro. Så vid olika tidpunkter för att få en jämn skörd under hela säsongen, det är även bra om platsen är begränsad.

Odla sallat i kruka

Sallat går utmärkt att odla i en kruka, balja eller hink. Det viktigaste är att det finns ett dräneringshål i botten och att odlingskärlet är tillräckligt stort och rejält för att du ska slippa vattna så ofta. Så här går du tillväga:

  1. Välj ut en kruka med hål i botten som du täcker med ett lagar lecakulor
  2. Fyll upp med jord av hög kvalitet som är ämnad för odling i krukor
  3. Så önskad sort, täck med ett tunt lager såjord och tryck lätt med handen innan du vattnar försiktigt.
  4. Håll jorden fuktig.

Färdiga plantor

Om du har bråttom, eller bara känner dig lite bekväm så kan du även köpa färdiga plantor och plantera dem en och en. Men tänk på att lämna ett tillräckligt stort avstånd mellan plantorna så att de kan utvecklas ordentligt.

Odla sallat i trädgårdsland eller pallkrage

Vill du odla på traditionellt sätt och få lite större blad att skörda bör du så fröna lite glesare så det finns gott om utrymme för bladen att växa och bli stora. Täck gärna fröna med en fiberduk tills de gror, under duken blir micromiljön varm och fuktig och fröna gror snabbt.

odla sallad

Foto: AdobeStock

Skötsel

För att lyckas med din salladsodling är det viktigt att vattna regelbundet för att hålla jorden lätt fuktig, annars är risken stor att salladen blir besk.