Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Odla potatis – guide för nybörjare – från sättpotatis till färskpotatis

Alla kan odla egen potatis, oavsett var eller hur du bor. Potatis kan du sätta i pallkrage eller en hink och sedan njuta av hemodlad färskpotatis. Här är en guide till alla som vill odla egen potatis, perfekt för dig som är nybörjare.
Odla potatis i hink

Odla potatis i hink

Det är enkelt att odla potatis i hink. De är lätta att hantera och kräver inte mycket utrymme. Principen att odla potatis är densamma som när du sätter den i fåror utomhus men här är grönsakslandet förvandlat till hink.

Du behöver: Hinkar – välj ljustäta hinkar, gärna svarta, för bästa resultat. Storleken på hink avgör sedan hur många sättpotatisar du kan plantera. Planteringsjord – gärna ekologisk. Sättpotatis.

Gör så här: Borra några hål i botten på hinken och ett par i sidan ganska långt ner för bästa dränering. Fyll hinken med cirka 10 centimer jord och sätt ner 1-3 sättpotatisar. Var rädd om skotten. Fyll på med mer jord så sättpotatisen är övertäckt. Vattna och ställ sedan på ett varmt ställe.

Fyll kontinuerligt på med mer jord när blasten börjar växa. Då är det också hög tid att ge potatisen mycket ljus men undvik direkt solljus. Fortsätt vattna regelbundet.

Efter cirka två månader är potatisen klar, är du osäker kan du försiktigt gräva ner fingrarna i jorden och känna hur stora potatisarna är. Vill du att de ska bli större låter du dem växa till sig en vecka eller två.

Du kan också odla potatis i en pappkartong/kruka eller en säck med jord/mull. Huvudsaken att så lite ljus som möjligt kan tränga ner i jorden och att du kan hålla den fuktig.

2 av 6

Och du, glöm inte att så dill också. Hör ju liksom till ett kok färskpotatis!

Källa: Svenskpotatis.se, Lantliv, Hasselfors, Blomsterlandet, Odla.nu, Alltomträdgård

Läs också: Så odlar du tomater

Läs också: Odla egen vitlök – steg för steg-guide

Läs också: 6 intressant fakta om potatis

Var kan man odla potatis?

Förutom på traditionellt sett i ett potatisland kan man odla potatis nästan varsomhelst, i både liten och stor skala. Din boyta avgör helt enkelt vilken typ av potatisodlare du kan bli. En pallkrage på balkongen fungerar så klart finfint eller så satsar du på att odla potatis i hinkar eller större krukor.

Hur förvarar man potatis?

Potatis trivs bäst i en mörk och sval lokal med ganska hög luftfuktighet. En jordkällare eller ett garage kan vara utmärkta som potatisförråd men då bör temperaturen där vara mellan 5-10 grader under optimala förhållanden. Principen är att ju mörkare och kallare potatisen får ha det desto bättre, men minusgrader gillar den inte.

Tänk också på att rensa bort kantstötta och skruttiga potatisar så att de inte påverkar resten av förrådet. Det är också skillnad på potatissorterna hur tåliga de är.

Bra verktyg att ha i köket när du ska laga potatis är potatisskalare, rivjärn mandolin, potatispress och potatissticka. Vill du göra fluffigt potatismos är en ballongvisp ett säkert kort.