Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Odla potatis – guide för nybörjare – från sättpotatis till färskpotatis

Alla kan odla egen potatis, oavsett var eller hur du bor. Potatis kan du sätta i pallkrage eller en hink och sedan njuta av hemodlad färskpotatis. Här är en guide till alla som vill odla egen potatis, perfekt för dig som är nybörjare.
Sättpotatis och förgrodd

Sättpotatis och förgrodd

För att sätta potatis behöver du egentligen bara jord, någon form av mörkt kärl eller kruka och sättpotatis. Steg ett är att få fram en bra sättpotatis.

Har du tillgång till bra potatis kan du förgro sättpotatis på egen hand, alltså välja ett antal potatisar som får utveckla groddar. Vanlig potatis du hittar i affären kan förvandlas till sättpotatis men då den kan bära på sjukdomar bör du helst välja så kallat certifierat utsäde, alltså godkända sättpotatisar som finns i trädgårdshandeln.

När du väl inhandlat sättpotatisen ska den förgro vilket innebär att potatisen får små gröna utväxter. Det gör den bäst på ett svalt och ljust ställe. Då utvecklas groddarna bra och efter cirka 4 veckor är de redo att sättas.  Vill du skynda på processen kan du strö mull och fukta sättpotatisarna när de förgror. Då utvecklas också lite rötter vilket påskyndar odlingen.

Recept på fransk potatisgratäng

1 av 6

Och du, glöm inte att så dill också. Hör ju liksom till ett kok färskpotatis!

Källa: Svenskpotatis.se, Lantliv, Hasselfors, Blomsterlandet, Odla.nu, Alltomträdgård

Läs också: Så odlar du tomater

Läs också: Odla egen vitlök – steg för steg-guide

Läs också: 6 intressant fakta om potatis

Var kan man odla potatis?

Förutom på traditionellt sett i ett potatisland kan man odla potatis nästan varsomhelst, i både liten och stor skala. Din boyta avgör helt enkelt vilken typ av potatisodlare du kan bli. En pallkrage på balkongen fungerar så klart finfint eller så satsar du på att odla potatis i hinkar eller större krukor.

Hur förvarar man potatis?

Potatis trivs bäst i en mörk och sval lokal med ganska hög luftfuktighet. En jordkällare eller ett garage kan vara utmärkta som potatisförråd men då bör temperaturen där vara mellan 5-10 grader under optimala förhållanden. Principen är att ju mörkare och kallare potatisen får ha det desto bättre, men minusgrader gillar den inte.

Tänk också på att rensa bort kantstötta och skruttiga potatisar så att de inte påverkar resten av förrådet. Det är också skillnad på potatissorterna hur tåliga de är.

Bra verktyg att ha i köket när du ska laga potatis är potatisskalare, rivjärn mandolin, potatispress och potatissticka. Vill du göra fluffigt potatismos är en ballongvisp ett säkert kort.