Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Odla i pallkrage – guide i 5 enkla steg

Har du en en hyfsat stor balkong eller en mindre altan är pallkrage ett bra alternativ om du vill odla egna grönsaker. Här får du tips på hur du startar din odling i just pallkrage.

Du kan odla i pallkrage nästan var som helst så länge du har tillgång till en solig plats. När du väl hittat en plats du tror fungerar är det bara att sätta igång med dina odlingar. I pallkragen kan allt från jordgubbar, vitlök, kål och sallad till morötter och potatis odlas. Du bestämmer vad du helst vill skörda. Gott och klimatsmart.

Bygga eller köpa pallkrage

Bygga eller köpa pallkrage

Skaffa en eller flera pallkragar beroende på vad du ska odla. Är rädisor, vitlök, örter och jordgubbar högst på din önskelista räcker det med en krage då dessa växter har små rotsystem. Satsar du däremot på egen färskpotatis, morötter eller rödbetor behöver du två eller tre pallkragar att ställa på varandra. Detta då ovan nämnda rotfrukter och liknande sticker ner sina rötter betydligt djupare än till exempel smultron och örter.

De finns mängder av varianter på pallkragar och lika stor variation är det på priset. Kolla runt och se vad som passar dig, både pris- och storleksmässigt. Och kom ihåg att pallkragen kan användas år efter år om du tar hand om den.

Recepttips: Odla örter i din pallkrage och gör egen pesto av din färska basilika

1 av 5

Källa: Grannliv, Plantagen, Handbok.alternativ.nu, Din odlarvän (Nelsongarden)

Läs också: Så odlar du tomater – trädgårdsmästarens bästa tips

Läs också: Örtkryddor – så sköter du om dem

En pallkrage rymmer cirka 200 liter.

Bygg en egen eller köp färdig, huvudsaken är att du får en stabil ram som håller formen.

Placera pallkragen så att den får rikligt med sol – då växer dina grödor bättre.