Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Odla grönsaker på balkongen – steg för steg-guide

Funderar du på att odla på balkongen men inte vet var du ska börja? Här är en enkel guide till balkongodling som gör dig redo för en balkong fylld av färska örter och grönsaker.

För att lyckas med odling på balkongen är det 5 viktiga delar man ska tänka på innan man sätter igång. Se här!

Vilket läge har din balkong?

Vilket läge har din balkong?

Har du en balkong i söderläge som dränks i solljus eller vätter den åt norr dit strålarna knappt når? Ta reda på vilket vädersträck och vilka solchanser din balkong har och välj växter efter det. Basilika och tomater kräver t ex mycket solljus medan rosmarin och timjan klarar sig ganska bra med mindre sol.

2 av 5

Läs också: 6 grönsaker som passar bra att odla på balkongen

Läs också: Så får du dina köpta örtkryddor att leva längre

Källa: Elledecoration DN.se , Hemmaodlat Sydsvenskan 

Ingen plats för krukor i fönstret eller balkongen? Då kan en liten odling på bordet vara ett alternativ. Our greenary har valt en enkel odlingsform i kruka där man bytt ut jord mot alger. Här blandar man alger med vatten, låter det stå ett dygn och sedan sår man sina frön på den geléliknande massa som bildats. Efter det lägger man locket på, låter fröerna gro och snart har man en härlig matta av örtkryddor att njuta av.

Smarta saker att odla på balkongen

Tomater och chili – kräver bra solläge

Gurka, bönor, sallad, örter, smultron och små jordgubbsplantor
Kryddor är allra enklast att odla – förså inomhus eller köp små plantor. Oregano, timjan och rosmarin är tåligare än t ex basilika som kräver mer sol.