Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Odla chili – enkel guide för nybörjare

Att odla chili i kruka inomhus eller på balkongen är enkelt. På sommaren trivs den ute och på vintern tar du in den för att övervintra till nästa år. Här är en steg för steg-guide till dig som vill odla chili hemma - från sådd av ett frö till skörd av egna chilifrukter.

Vi är många som älskar chili och fler och fler ger sig på att odla egen chilipeppar. Mitt kök har bland annat pratat med hobbyodlarna Frida Persson och Calle Lindholm som snöat in på just chiliodling. De ger här sina bästa tips på hur man lyckas odla chili hemma.

Förbered din chiliodling - förkultivera

Förbered din chiliodling - förkultivera

Chiliplantor bör alltid förkultiveras inomhus för att få fram mogen frukt. Odlar du inomhus kan du odla året runt – så länge du har bra belysning. Vill du skörda chili till sommaren bör du så chilifrön senast i februari-mars. Självklart kan du så senare på vårkanten men då får du vänta med skörden till sensommaren.

Innan du sår behöver chilifröet ligga i vatten ett dygn då det torkat ihop. Genom blötläggning hjälper man fröet att komma igång och gro.

Du behöver förutom frön även såjord eller kuber att sticka ner fröet i och krukor.

Läs också: Recept på het salsa

1 av 6

Läs också: Så odlar du egen ingefära

Läs också: Odla tomater på liten yta – så gör du

Källa: Alltomträdgård, Chililovers.nu, Chili – 222 sorter att odla och äta, Svenska chilepeppar föreningen, hobbyodlarna Calle Lindholm och Frida Persson

Det är ämnet kapsaicin som gör chilifrukten så het. Det sitter framförallt i mellanväggarna och fröfästet så vill du ha en mildare chili ser du till att rensa bort detta.

Chilifrukternas hetta mäts i enheten scoville. Milda sorter har cirka 1000 scovillegrader medan heta sorter har cirka 300 000 scovillegrader. Hetast är sorten Carolina Reaper som uppmätts till 2,2 miljoner scovillegrader!

Lättodlade chilisorter för nybörjare är t ex Jalapeno, Big Jim och Cayenne Golden

Ju färre blad en planta har desto mindre vatten behöver den. Ofta tappar chilin blad när man tar in den inför vintern, bland annat för att inomhusklimatet är torrare. Se då till att inte vattna för mycket.

Ju tidigare på säsongen du planterar desto större är chansen att chilin hinner mogna.

Om du ändå vill beskära din chili kan man göra det knappt två decimeter från stammen i februari. Vattna sparsamt tills du ser att den börjar få nya blad.

Annons: