Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Oartigt att fota maten

De flesta svenskar gillar inte när mat på restaurangen ska fotas. Men en fjärdedel av oss tar ändå fram mobilkameran när det är dags att äta.
Fota mat

Foton på kebabtallriken med tillägget ”dags att svulla!!”. En hälsotallrik bestående av keso, rocca och fjärdedels kycklingfilé med orden ”belöning efter gymmet!”. En thailändsk grön curry, indisk gul curry, meze, tapas, skaldjursfrossa. En smörgås med marmelad på.

Alla känner till det vid det här laget. Facebook, Twitter och Instagram imploderar snart av alla matbilder. Från frossande och fester till det enklaste frukost-på-balkongen-myset. Allt ska fotas i fina filter och läggas upp.

Hälften irriteras
Bookatable, en sajt för restaurangbokningar, har gjort en undersökning i ämnet. Enligt den visar det sig att mer än hälften av alla svenskar blir irriterade om någon på restaurangen fiskar upp sin mobil mitt i maten.

Men det finns en tendens till att kasta sten i glashus, alternativt att Sverige är uppdelat i två läger. Var fjärde matgäst erkänner nämligen att man själv gärna fotar, skriver och uppdaterar när det är dags att äta på restaurang.

Mot mobilförbud
”Sociala medier ger oss en möjlighet att dela med oss av våra matupplevelser, inspirera och tipsa andra om bra rätter och mysiga krogar”, säger Love Bergsten, Nordenchef på Bookatable, i ett pressmeddelande.
”Sen är det givetvis skillnad på att tala högt och ljudligt i telefonen under middagen, eller att försiktigt ta fram mobilkameran för att föreviga en rätt på bild och dela med sig av den”.

Vidare visar undersökningen att om krogarna börjar med mobilförbud kan de också börja räkna med minskade intäkter, och tomma lokaler. Bara 18 procent av svenskarna skulle vilja besöka en sådan restaurang.

Text: Omar Daham