Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ny smak på Abbas sill, årets senap och andra goda nyheter inför jul

Nu är det inte lång tid kvar till första advent och därmed också jul, och både online och i fysiska butiker börjar det dyka upp allt fler julnyheter. Vi hittar bland annat nya spännande smaker på sillen, glubbel, pepparkaksfil, saffransost och julbord för husdjuren. Mitt kök har spanat in några av julens goda nyheter.

Tre nya smaker från Abba

Lagom till jul släpper Abba tre stycken nya smaker på sillen. Chili Aioli är inspirerad av hetta och havet och är en krämig majonnäsbaserad sill som med vitlök och en hint av chili. Västkustmajo hämtar inspiration från hemorten Kungshamn i Bohuslän med krämig majonnäs smaksatt med tångcaviar och räkfond. Sist men inte minst är Mandarin Peppar som fångar den syrliga smaken från solmogna mandariner i kombination med hettan från tre sorters peppar.

Årets julsenap från apoteken

Våra apotek brukar årligen släppa en ny sorts senap lagom till jul. I år är inget undantag. Årets senap från Apoteket är en grovkornig sötstark senap som har en betydligt starkare smak än originalet och är smaksatt med citron och honung. Årets senap från Apoteksgruppen är grovkornig och har en något syrlig smak med viss sötma och har en fin rund smak med kardemummatoner och en trevlig hetta av ingefära. Årets julsenap hos Kronans apotek är en grovkornig senap av finaste senapsfrön från Östergötland. En stark och söt senap, rikligt smaksatt med julkryddor. Vilken väljer du till julbordet?

Två nya smaker från Kavli

Är du den som gillar att bred på ost på pepparkakan? Kavlis nya smaker inför julen ”Saffransost” och ”Ädelost Päron” kan kanske vara ett alternativ för dig då. Saffransosten är en mild krämig ost som är smaksatt med äkta saffran, detta kombineras med farinsocker för sötma tillsammans med en knivsudd cayenne för en underton av hetta. Den andra smaken, ”Ädelost Päron” är en välkänd smakkombination och en efterfrågad favorit enligt Kavli, och basen i den här osten är vällagrad grönmögelost. Den pigga smaken kommer från Williamspäron och naturlig päronarom.

Små lussekatter från Pågen


Små lussekatter med saffran som passar perfekt till både adventsmyset och till vinterns aktiviteter utomhus. Nu släpper Pågen lussekatter i bitesize-format för dig som varken orkar eller har tid att baka dina egna i jul. Dessa är dessutom helt utan russin (perfekt för dig som alltid pillar ur russinet ur bullen).

Lättlagad och snabb Janssons till jul


Apetit släpper ny en fryst nyhet, perfekt för den som har ont om tid när det är dags att exempelvis börja laga mat till julbordet. Det är en klassisk blandning av strimlad  potatis och hackad  lök från hållbara gårdar som passar perfekt som bas i en snabb Janssons frestelse eller potatisgratäng. Underlättar både när du ska fixa vardagsmiddagen eller Janssons frestelse till julbordet!

Snabbt mellanmål i december

Lindahls släpper en julig tomtekvarg i limiterad upplaga! Den har högt proteininnehåll, har inget tillsatt socker och kommer i smaken jordgubb- och vanilj. Perfekt om man behöver ett snabbt mellanmål innan eller efter träningen, eller kanske har bråttom och inte hinner laga något.

Fil med smak av pepparkaka

Starta morgonen med smak av jul. Skånemejeriers fil med smak av pepparkaka har dykt upp i kyldiskarna runt jul i några års tid, men i år har den bytt kostym. Tycker du om pepparkaka och fil kan det här nog vara den perfekta frukosten i december?!

Värmande te till jul

Både Kronans Apotek och Apoteket släpper värmande tesorter inför jul. Kronans Apotek har två olika smaker, ett grönt te med apelsin, kanel och en touch av rooibos samt ett svart te med smak av kanel, nejlika och apelsin. Apotekets vintriga smaker kommer i ett svart te med smak av kanel, kardemumma, kryddnejlika, ingefära och pomerans samt ett rooibos med smak av äpple, kanel och chili.

Glubbel och saffransglögg till adventsfikat

Lagom till det är dags att duka fram adventsfikat så släpper Blossa två nya smaker. Först ut är ett rött glubbel, en bubblande dryck där glöggkryddor förenas med mousserande rött vin. Drycken serveras med fördel kall och har en balanserad sötma med inslag av klassiska glöggkryddor, såsom kryddnejlika och kanel, för att avrundas med toner av apelsin och anis. Utöver det så släpper Blossa även en annan nyhet med smak av saffran. En vinglögg framställd av speciellt utvalda vita viner vars karaktär passar särdeles bra till just Blossas smakprofil.

– Saffransglöggen gör vi från grunden. Vi köper saffran och gör en infusion: vi lägger kryddan i blöt några veckor så att smakerna och aromerna dras ut. Då får vi ett koncentrat som sedan används i den färdiga produkten, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender Blossa.

Förutom en ton av saffran har den här glöggen även en tydlig karaktär av kryddnejlika, kardemumma och andra typiska julkryddor. Utmärkande för Blossa är också ett inslag av torkad frukt.

Mousserande glöggduo

Gillar du tanken på mousserad glögg så kanske även finska Glöet kan få smaklökarna att hurra. Den röda flaskan har funnits på marknaden under ett par jular och har smak av julens välkända kryddor kanel, nejlika och ingefära. Den vita flaskan är däremot ny och har en fräsch smak av apelsin, vanilj och citron. Denna mousserande glögg serveras väl kyld och lämpar sig som sällskapsdryck med salta tilltugg eller till julens sötsaker.

Klimatsmart julskinka

Inför årets julfirande släpper Scan en julskinka som de kallar för ”Hållbarhetsgrisen”. Det är en färdigkokt skinka av hög kvalitét med klassisk smak som tillagas genom ugnsbakning. Hållbarhetsgrisen är uppfödd på Halla gård som enligt pressmeddelandet sätter djuromsorgen och klimatet i fokus. Grisarna bor i stora, ljusa stallar där de lever tillsammans i stora grupper. De har möjlighet att böka och beta utomhus året runt och gårdens arbete går mot ett slutet kretslopp. Smakmässigt är det en klassisk julskinka med balanserad sälta som är både saftig, mör och mild i smaken.

Julbord för pälsklingen

Klart att våra fyrbenta familjemedlemmar också ska äta gott till jul. Doggy och Mjau släpper ”julbord” till både hunden och katten för andra året i rad. Julpatén, till hunden, har smak av kalkon, kyckling, nöt och fläsk och Julsill i sås till katten är båda gjorda på svenska, naturliga råvaror utan onödiga tillsatser. De är dessutom helt fria från spannmål och tillsatt socker.