Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ny forskning: Det avgör om brödet är nyttigt

Ny forskning: Det avgör om brödet är nyttigt
Vilket bröd är egentligen nyttigast – och bäst för magen? Enligt ny forskning från Örebro universitet så är det en faktor som avgör hur nyttigt brödet är – nämligen jästiden.

Det är vid Örebro universitet som forskare har jämfört tio av de populäraste industritillverkade bröden med tio bröd som kommer från surdegsbagerier. De ville se vad som händer i magsäck och tarmar när brödet passar. De har återskapat den processen i labbet och då kollat på hur mineraler och näring tas upp av de olika bröden.

Även de industitillverkade bröden innehåller surdeg, men är ändå bakade med industrijäst och går alltså mycket snabbare att baka.

– De bakas snabbt med industrijäst – från mjöl till limpa på strax över en timma – och surdegen är en tillsats för smakens skull och som konserveringsmedel, säger Nikolai Scherbak, forskare i biologi vid Örebro universitet.

Läs också: 4 vanliga myter om bröd du alltid trott på 

Skillnad mellan jästiden för olika bröd

Det som var intressant för forskarna att ta reda på vad om de mineralerna som magnesium, koppar, zink, kadmium, kalcium och järn tas upp lika bra om man äter surdegsbröd eller industritillverkat bröd. Det är fytinsyran i mjölet hindrar kroppen från att ta upp denna näring. De är inlåsta och nyckeln är den långa jäsningen som bryter ner fytinsyran och frigör mineralerna.

Bageriets surdegsbröd jäser bara med hjälp av surdeg och tar 16-18 timmar att baka. Forskningen visar att det är tiden som gör skillnad eftersom fytinsyran hinner brytas ned.

Det fanns bara fytinsyra kvar i ett av tio bageribröd. I det industribakade brödet fanns det i alla utom ett, skriver Örebro universitet.

Forskare vid Örebro universitet

Emanuel Eskilsson driver bageriet Lokal i Kumla och Nikolai Scherbaks vid Örebro universitet. Foto: Örebro universitet.

Läs också: Baka bröd – 5 saker du behöver kunna och veta 

Annons: