Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nu slutar Willys och Hemköp sälja engångsgrillar

Nu slutar Willys och Hemköp sälja engångsgrillar
Nu tar Willys, Hemköp och Tempo efter de andra matkedjorna och slutar sälja engångsgrillar i sina butiker. Beslutet grundar sig i första hand på miljöskäl.

Nu meddelar Axfood att deras kedjor slutar sälja engångsgrillar och att de kommer fasas ut ur sortimentet, detta skriver företaget i ett pressmeddelande. Detta beslut gäller matvarukedjorna Willys, Hemköp, Tempo samt Axfood Snabbgross alla butiker. Beslutet grundar sig i första hand på miljöskäl.

Engångsgrillar har varit hett debatterat sedan förra sommarens bränder men också av miljöskäl. Eftersom engångsgrillarna består av aluminium är de mycket energikrävande att producera, dessutom hamnar mycket sällan i metallåtervinningen, utan blir istället till skräp i naturen. De kan i vissa fall även utgöra en brandfara. I praktiken innebär beslutet att inga fler engångsgrillar kommer att köpas in från leverantör när befintligt lager är slut.

– Vi tror att våra kunder kommer bemöta detta positivt i de flesta fall. Engångsgrillarna är inte bra för miljön. Att vi nu tar bort dem beror dels på att de rimmar dåligt med vårt eget hållbarhetsarbete, men också att vi märkt att fler och fler konsumenter är tveksamma av samma skäl och i takt med att våra kunder blivit allt mer klimatmedvetna. De märker vi inte minst i våra sociala medier, säger Claes Salomonsson, Presschef på Axfood till Mitt Kök.

Kommer Axfood fortsätta i den här banan och ta fler liknande beslut för miljön framöver, som att sluta sälja engångsprodukter i plast?

– Ja, i våras tog vi exempelvis bort ett flertal engångsartiklar av plast ur vårt sortiment. Fler produkter kommer att försvinna i augusti/september. Just plastfrågan, hur den ska minska, är något vi har högst upp på vår prioritetslista.

Slutar sälja engångsgrillar – tar efter Coop och Ica

Tidigare under året meddelande även Ica och Coop att de kommer sluta sälja den traditionella engångsgrillen så fort deras nuvarande lager tar slut:
– Vi tycker inte att produkten är tillräckligt bra helt enkelt. När vi sålt dem som finns hos oss i butik nu kommer vi inte köpa fler, har Coops presschef Tobias Rydergren tidigare sagt till Dina Pengar.

Ica har även meddelat att de antagit en ny plaststrategi som både innebär att engångsartiklarna ska bort till 2020 och att alla förpackningar ska gå att återanvända 2022. År 2030 ska förpackningarna vara gjorda av återvunnen plast, alternativt helt fossilfri råvara.
”Vi behöver både minska den totala användningen av plast och se över vilken typ av plast vi använder. Det ställer krav på oss som företag att vara med och driva utveckling”, skriver Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör Ica Gruppen, i ett pressmeddelande.