Nu kommer ett svenskt alternativ till halloumi

Den nya osten som Ica lanserar är skapad på mjölk från Norrland och tas fram tillsammans med Norrmejerier. Osten är det första storskaliga alternativet till halloumin och man räknar med att sälja 350 ton av halloumi-varianten per år.
– Att ICA tillsammans med de norrländska bönderna kan lansera ett svenskt alternativ till halloumi är ett viktigt bidrag för att visa på möjligheterna med förädling av svensk råvara. I en tid av oro för folkhälsoutmaningar och miljöproblem känns det viktigt att ytterligare investera i de svenska bönderna, som är ledande inom klimat och miljö, säger Anders Svensson, VD ICA Sverige.
Läs också: Halloumi kan vara miljöbov
Svensk variant på halloumi nästa år
Osten kommer ha samma form och färg som halloumi, men innehålla hundra procent norrländsk mjölkråvara.
– På Norrmejerier är vi stolta över vårt Norrland och att med den här satsningen kunna erbjuda människor över hela landet en del av det norrländska mathantverket och samtidigt stärka den norrländska mjölkproduktionen gör oss väldigt glada, säger Anders Fredriksson, VD Norrmejerier.
Produkten kommer att finnas i butik nästa år, från vecka 38 år 2020.
Världsnaturfonden WWF var tidigare i höstas inte positiva till att importen av halloumi från Cypern har ökat kraftigt till Sverige, från 21 ton 2010 till 4 000 ton 2018. Anledningen? Cypern ligger i topp vad gäller antibiotika till lantbruksdjur jämfört med de europeiska länderna. Djuren på Cypern får ungefär 40 gånger mer antibiotika än de svenska djuren. Läs mer om det här.
Läs också: Halloumistroganoff – gott recept
