Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nu kan du bre mackan med ”smör” gjort av olivolja

Det nya pålägget från Zeta görs på olivolja, sheanötter, vatten och salt.
Fernando Di Luca och Christian Di Luca berättar om den nya produkten som tagit 18 år att ta fram.
Zeta lanserar nu en ny typ av smörgåspålägg som hoppas bli en uppstickare till bordsmargarinet och smöret. Pålägget innehåller bara fyra naturliga ingredienser och är fri från E-nummer, palmolja och tillsatser. Och dessutom är den helt vegansk.

Det tog företaget Zeta 18 år att ta fram produkten men nu är den här. Produkten har fått namnet BreOliv och är ett smörgåspålägg som ska utmana bordmargarinet och smöret. Pålägget innehåller endast fyra ingredienser. Olivolja, fett från sheanötter, vatten och salt. Det innebär också att den är helt vegansk då den är fri från animalier.

Läs också: Stort test av smör och bordsmargarin

Även nötallergiker kan äta smörgåspålägget då sheanötter inte orsakar allergiska reaktioner.

Så tyckte vi på Mitt kök om BreOliv

Redaktionen på Mitt kök har testat BreOliv och ger pålägget 3 av 5 poäng i smak. Det har en tydlig smak av oliv vilket är positivt, men vi saknade sältan. Som helhet ger vi dock betyget 4 av 5. Pålägget kom bättre till sin rätt när vi toppade mackan med tomat. Det smakade också bra med några skivor ost och lite bönröra.

Nyttigt alternativ – men till ett högt pris

Livsmedelsverket råder oss att minska på mängden mättat fett. Det nya ”smöret” är ett hälsosamt alternativ att bre macken med. Det innehåller 72 procent olivolja, varav större delen är jungfruolja som är rik på enkelomättat fett och E-vitamin.

Läs också: Därför ska du steka i olivolja

Det negativa är priset. En ask på 200 gram kostar cirka 45 kronor, det vill säga i runda slängar dubbelt så mycket som ett klassiskt bordsmargarin. BreOliv finns att köpa i butik sedan i måndags och säljs på Ica, Coop, Hemköp och Citygross.