Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nöt – styckningsschema

Nöt – styckningsschema

Lär dig skilja mellan olika sorters kött – och vad delarna passar till.

Baklägg
Säljs ofta skivat med benet kvar, lång tillagningstid. Koka eller mal till färs.

Biffrad med kappa
Kappan är en fettrand på ena sidan som gör köttet mer smakrikt. Stek, helstek eller grilla.

Bog
Smakrikt och magert kött. Ugnsstek på låg värme, skiva och bräsera eller gör grytbitar.

Bogrulle
Avlång och jämntjock bit, passar som stek. Koka, helstek i ugn eller gör grytbitar.

Bringa
Mört och smakrikt efter tillagning. Klassisk i svensk husmanskost. Långkoka, rimma eller tillaga sous-vide (laga maten i en vakuumförpackning i form av en lufttät plastpåse för att bevara råvarornas naturliga arom, saftighet och vikt).

Entrecôte
Marmorerat kött med mycket smak, mört. Stek, helstek eller grilla.

Filé
Möraste köttet. Stek i ugn, i skivor eller grilla.

Fjäderbladsbog
God smak, mör som en biff. Stek, helstek eller grilla.

Flankstek
Utmärkt till råbiff, fin smak. Stek, helstek, grilla eller strimla.

Framlägg
Koka eller mal till färs.

Fransyska
Passar som stek eller snabblagad gryta. Putsad från hinnor används den till sjömansbiff, stroganoff, fina grytbitar, strimlad eller som lövbiff.

Högrev
Grytor med lång tillagningstid, som kalops och boeuf bourgignon. Går också att helsteka i gjutjärnsgryta på låg temperatur – länge.

Innanlår
Skivat i tunna skivor blir köttet mört och lättstekt. Stek, woka eller gör lövbiff. Stek helt kött i ugnen eller grilla som rostbiff.

Kind
Trendig råvara på ambitiösa krogar, där den serveras långsamt tillagad, bräserad eller kokt. Ofta med rejäla doser av rödvin, örter och vitlök.

Kållapp
En del används till flankstek, resten till köttfärs.

Njurtapp
En ren delikatess, fyllig och djup smak. Stek, helstek eller grilla.

Rostbiff
Stek hel i ugn, skiva och stek som biffar eller gör en snabb gryta.

Rostlock med kappa
Mycket smak, kallas ibland rumpstek. Stek, helstek, förkoka och grilla.

Rulle
Magert kött, kräver lång tillagningstid för att bli mört. Koka eller helstek i gryta, säljs färdiglagat som saltrulle eller rökt.

Svans
Smakrik, tydlig köttsmak. Långkok, som bas i en köttfond eller smaksättare i grytor.

Triangelstek
Helstek eller grilla.

Ytterlår
Magert kött, kräver lång tillagningstid. Helstek i gryta eller stek i skivor till sjömansbiff.