Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Niklas Ekstedt: ”Jag är besatt av all mat”

Niklas Ekstedt: ”Jag är besatt av all mat”

Niklas Ekstedt är kocken som startade sin första restaurang vid 21 års ålder och blev känd i matlagningsprogrammet Niklas mat. Nu grillar han all sin mat över öppen eld i den egna restaurangen Ekstedt.

Hur blev du intresserad av matlagning?
– Jag gick restauranglinjen på gymnasiet. Intresset växte efterhand och när jag skadade ryggen under sista året började jag läsa en massa kokböcker och intressera mig för olika kockar. Sedan har mina föräldrar alltid varit väldigt matlagningsintresserade, så jag hade det lite hemifrån också.

Har du någon favoriträtt?
– Nej, det kan jag inte säga att jag har. Jag är besatt av all mat.

Vad är roligt med att laga mat?
– Att kunna sätta sig in i olika kulturer på ett enkelt sätt. När jag har rest i olika delar av världen, såsom Afrika eller Mellanöstern, där finns ofta ett starkt kulinariskt matintresse. Jag vet inte hur många maträtter jag har lärt mig av taxichaufförer!

Vad blir du helst bjuden på?
– Det spelar ingen roll, jag är världens bästa gäst. Jag äter och dricker upp och går därifrån glad. Jag har släppt det där med att recensera och kritisera folk för många år sedan. Det är ju bättre att bara släppa taget, ha en skön kväll och njuta av sällskapet när man väl sätter sig till bords.

Vad är speciellt med att laga mat över öppen eld?
– Det är väl det där primitiva med att vi alltid har gjort det. Elden har alltid varit en samlingspunkt och det är något magiskt med att se flammorna komma upp. Det är en fascination att det är lite vilt och att det inte går att hantera.

Vad bjuder du på när du får besök?
– Det beror helt på vilka jag bjuder hem och vilket humör jag är på. Är det kockar brukar det bli lite mer vågad och annorlunda mat. Annars, om det är vänner som inte är branschen, blir det ofta fisk eller skaldjur.

Vad krävs för att bli en bra kock?
– Framförallt måste man ha ett brinnande intresse för mat. Det ska finnas en glädje i matlagningen, på det kommer man väldigt långt!

Text: Stina Gustavsson
Foto: Cornelia Nordström

Läs också: Laga mat som en mästerkock? Här har du Tommy Myllymäkis recept.

Läs också: Grilla som ett proffs? Hitta recepten på vår grillsida!