Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

”Mörkt bröd är nyttigare än ljust” – och 4 andra myter om bröd

"Bröd gör dig tjock".... Eller? Många gillar bröd men hur nyttigt, eller onyttigt är det? Brödinstitutet och dietisten Maria Sitell har listat 5 vanliga myter, som är just myter, om bröd.

Bröd är gott men ska, trots att myterna om det ”farliga” brödet är många, ätas med måtta (ja, och det gäller ju allt man äter). Äter du bara bröd, är du snart död, skulle man kunna säga.

Mörkt bröd är nyttigare än ljust

Mörkt bröd är nyttigare än ljust

Hmm, är rågbröd nyttigare än en skiva vitt? Ett bröd kan vara mörkt av flera skäl, t ex att det är bakat med sirap som färgar brödet. Vad som avgör om är ett bröd är nyttigt eller ej är mängden fullkorn som kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Satsa därför på bröd som innehåller mycket fullkorn, gärna hela fullkorn, det gröna nyckelhålet kan vara en hjälp. Och kom ihåg att fullkornsbröd både kan vara mörkt och ljust.

Läs också: Recept på lantbrödsknutar

1 av 6

Läs också: Så minskar du matsvinnet och sparar pengar – 6 enkla knep/matlagningstips

Läs också: Här hittar du massor av goda recept på bröd

Källa: Brödinsititutet, Webmd, Reader’s digest

  1. Bröd har ungefär lika låg klimatpåverkan som baljväxter, dvs < 1,0 kg.
  2. Bröd kräver mycket små mängder vatten i hela produktionskedjan.
  3. Sveriges stora produktion av spannmål gör brödet till ett närodlat livsmedel.
  4. Bagerier som bakar bröd utnyttjar ugnen väl vilket ger en energisnål bakning.
  5. 1 av 4 svenskar lägger ofta matrester på bröd – ett bra sätt att ta hand om rester.

Källa: Brödinstitutet maj 2020

Annons: