Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mögel i lunchlådan, nya mattrenden

Vad säger du om mögel till lunch? Det är det allra senaste.
veganburgare

Foto: moglat.com

Efter surdeg och mikrobryggerier – nu gör mögelmaten entré. Först ut med den nyttiga lunchen är en foodtruck i Stockholm.

Sedan foodtrucks blev tillåtna i Sverige har de blivit en allt vanligare syn i gatubilden. I Stockholm syns de i nästan varje gatuhörn under lunchtid, och är ett populärt alternativ till de traditionella lunchrestaurangerna.

Senast ut är foodtrucken Mögel som precis öppnat i Stockholm men även kommer att finnas på olika festivaler runtom i landet under sommaren. Deras mögelbaserade mat riktar sig till den ”miljömedvetna finsmakaren”. Maten är både sojafri, tempehbaserad, ekologisk, vegansk och fermenterad.
– Intresset för fermentering (jäsning) har definitivt ökat under de senaste åren med surdeg och mikrobryggerier i var och varannan garderob, men det finns så mycket mer att fermentera, säger Pia Qvarnström, vd och grundare av företaget Mögelmat AB som driver Mögel.

Under en fermenteringsprocess bryts råvaran delvis ner med hjälp av bakterier, mögel och jästsvampar. Förutom nya smakupplevelser ska det också göra maten mer lättsmält, och näringsämnen lättare tas upp av kroppen.

Tempeh kommer ursprungligen från Indonesien och tillverkas oftast av sojabönor. I andra länder har det länge varit populärt länge men i Sverige är det tofun som dominerat.
– Tempeh och tofu är två helt olika saker. Tempehn är högre i protein, har fast konsistens och helt andra smaker, säger Pia.

Foodtrucken Mögels tempeh är dock inte tillverkad av sojabönor utan av svenskodlade, ekologiska gula ärtor, av både miljö- och hälsoskäl.
– Så småningom hoppas vi även kunna använda andra lokala baljväxtsorter. Det finns så många fler varianter av baljväxter än dem som du hittar i affären och många av dem är anpassade för att trivas bra på våra breddgrader och borde därför lyftas fram mer, menar Pia.

I Mögels foodtruck kan du även köpa syrade grönsaker, nötyoghurt, surdegsbröd och groddar.

Läs också: Kombucha är hälsodrycken alla talar om just nu – läs mer om den här

Läs också: Bruna bananer – det här kan du göra med dem!

Text: Maria K Broman

Annons: