Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Midsommarmat – visste du det här om maten vi äter till midsommar?

Midsommar är en av Sveriges absolut största mathelger. Här får du veta 10 saker du nog inte visste om den mest klassiska midsommarmaten.

1. Matjesill
Kommer från Holland. Rättens namn – maatjeshaaring – betyder jungfrusill. Det beror på att det är en ännu inte könsmogen sill som är råvaran. Vi vräker i oss matjesill till midsommar: 240 000 ton närmare bestämt, och äter nästan ingen matjesill alls under resten av året.

matjessill

Foto: Christina sundien

2. Jordgubbar
Bretagne är känt för sina ostron. Men den franska halvön borde vara ännu mer känd för sina jordgubbar. Det var där som den moderna jordgubben odlades fram på 1740-talet – en korsning mellan scharlakanssmultron samt jättesmultron, en lyckad kombination.

jordgubbar 5

Foto: Ludvig Thunman

3.  Färskpotatis
Potatisen har heta och farliga släktingar. Den hör till samma familj som chili, paprika och – tobak. Däremot är den inte släkt med sötpotatis, som många säkert tror. Färskpotatis får bara potatis kallas som skördas och säljs före 30 september.

koka färskpotatis

Foto: Tomas LePrince, Leif Jacobsson

4.  Västerbottenpaj
Västerbottensostens mindre kända släkting har inte bara gjort succé på midsommarborden. Den har även förekommit på kungliga bord. Bland annat på bröllopsmiddagen för prinsessan Madeleine och Chris O´Neill 8 juni 2013.

västerbottenpaj

Foto: Charlotte Fägerlin, Lisa Björner.

5.  Ost
Munkarna som kom till Sverige på 1000-talet var även kunniga i konsten att tillverka ost. Några hundra år senare – på medeltiden – sipprade denna matnyttiga kunskap ut utanför klostermurarna. Det är många tacksamma för idag.

ostbricka

Foto: Lisa Björner

6.  Sill
På midsommar är det framförallt den inlagda sillen som gäller. Med nubbe till. Det är allmänt känt. Mindre känt är att en sill kan bli upp till 25 år gammal. Och väga över halvkilot. Det svenska sportfiskerekordet är på 0,660 kilo, satt utanför Kalmar.

snabb sill recept

Foto: Henrik Fithiof, Lisa Björner

7. Knäckebröd
Lika genuint svenskt som Nobelpriset, Abba, dalahästar och prinsesstårta. Innehåller mindre än tio procent vatten och är därför mycket hållbart. En orsak till populariteten i äldre tider då inga kylskåp fanns.
knäckebröd jul recept

8. Gräddfil
Ett måste till matjesillen i Sverige. Utomlands har den bredande användningsområden. I Ryssland och Polen används den som komplement till kaviar eller kall, saltad potatis i fisksoppa. I Mexiko är den en populär krydda.

gräddfil

Foto: Lina Eidemo Adamo

9. Gräslök
Passar som hand i handske med gräddfil. Gör sig även bra som pålägg på en hårdbrödsmörgås. Lika krångligt som dess latinska namn är – Allium schoenoprasum – lika lätt är den att odla.<

gräslök

Foto: Colourbox, Susanne Hallmann

10. Gravad lax
Åts redan på 1600-talet. Från början syftade namnet (gravad) på att laxen lades i en grop och täcktes över för att sedan genomgå viss jäsning. Den tidens gravad lax påminde om surströmming, till skillnad mot dagens. Tur det, tycker vissa.

gravad lax

Foto: Martin Skredsvik, Wolfgang Kleinschmidt

Läs också: 13 tydliga tecken på att det snart är midsommar

Läs också: Här är bästa midsommarmaten – alla recept du behöver!

Text: Bengt Isaksson