Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Att äta middag med familjen är bra för hälsan

Att äta middag med familjen är bra för hälsan
När det är dags för högtider som midsommar samlas vi runt matbordet med familjen för att äta tillsammans, något som visat sig vara extra bra för hälsan. Sju av tio ser den gemensamma måltiden som en chans att stämma av hur alla i familjen mår, visar en rapport från Tulip.

Upp till hälften av alla svenskar familjer anser att gemensamma måltider är bra för det psykologiska välbefinnandet. Det visar resultatet av Middagsrapporten från Tulip, som tillsammans med Sifo har kartlagt svenska familjers matvanor för att se vilken betydelse måltiden har i familjelivet.

1002 familjer med en eller två föräldrar och hemmavarande barn under 18 år har deltagit i undersökningen, och en majoritet av föräldrarna svarade att gemensamma middagar påverkar både hälsan och välbefinnandet positivt – inte minst för att att man får möjlighet att stämma av med varandra. Rapporten visar öven att hela 86 procent av svenska familjer tycker att stunden man delar runt middagsbordet stärker känslan av samhörighet i familjen.

Familjemiddag

Foto: Shutterstock

– Måltiden har historiskt sett varit något som skapar gemenskap mellan människor. Den är central i firanden och högtider  – men även i vardagen fungerar måltiden som ett tillfälle att samlas. Midsommar kan vara en bra påminnelse om vikten av att samlas vid måltiden, säger Gabriella Lysell, marknadschef på Tulip Food Company Sverige.

Rapporten visade även att middagen är den absolut viktigaste samlingspunkten för 59 procent av de tillfrågade familjerna, samtidigt som 27 procent använder den gemensamma middagen som ett sätt att hantera stress.

Läs också: Maten som håller dig frisk

Läs också: 10 recept som gör dig mer hälsosam

Källa: Tulip Middagsrapporten.