Logga in här

Mazarinens dag – eller är det?

Mazarinen är en klassiker på fikabordet - så pass att den firas mer än en gång om året.
Mazarinen är ett beständigt bakverk, den lilla kakan går att variera i all oändlighet samtidigt som dess ursprung är höljt i dunkel och dess högtidsdag är ett kontroversiellt ämne.

Mazarinens ursprung är höljt i dunkel även om de flesta är överens om att den är uppkallad efter den italienska kardinalen Jules Mazarin som var rådgivare åt den franske kungen Ludvig XIII under 1600-talets första halva. Ingenting tyder på att kardinalen åt eller bakade mazariner men den ”pastejformade” mazarinen påminner om bakverk som var vanliga under 1600- och 1700-talet och att den på så vis fått namn från den inflytelserike statsmannen.

Kontroversiell dag

Men är den 13:e mars verkligen mazarinens dag? Både ja och nej. Enligt vissa privata internetforskare var det den 10:e januari som är den ursprungliga dagen men då under namnet mazarinernas dag. Själva mazarinens dag, singularis, skulle ursprungligen infalla den 7:e oktober men i dag är det ingen som uppmärksammar det datumet så striden står nu mellan 10:e januari och 13:e mars

Oavsett vilken dag som gäller kan man bara konstatera att mazarinen är här för att stanna och med alla dessa varianter så kan den sanna entusiasten passa på att fira alla tre dagarna. Kanske med en vinbärsmazarin, en apelsinmazarin eller den klassiska originalmazarinen?