Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Max släpper växtbaserad burgare – ”Vi måste minska vår köttkonsumtion”

Max släpper växtbaserad burgare – ”Vi måste minska vår köttkonsumtion”
Nu släpper Max en egenutvecklad växtbaserad burgare som ska likna och smaka som kött men ge ett mycket lägre klimatavtryck. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Nyheten ”Delifresh Plant Beef” har utvecklats under ledning av chefskock Jonas Mårtensson och är helt växtbaserad och innehåller bland annat texturerat soja- och veteprotein och är framtagen och producerad i Sverige. Initiativet är ett stort steg framåt i hamburgerföretagets arbete med att minska sin klimatpåverkan. Max skriver i pressmeddelandet att de har som mål att 50 % av sålda måltider år 2022 ska vara annat än rött kött, och till dags dato ligger försäljningen på närmare 40 %.
– Vårt mål är att alla köttätare ska känna att de fortfarande kan äta en grymt god ”köttburgare” utan att det faktiskt är kött, säger Claes Petersson, vice VD/Innovations- och utvecklingschef på Max Burgers.

Max vill minska sin klimatpåverkan med en växtbaserad burgare

Företaget ska ha jobbat länge med att kunna erbjuda sina gäster ett växtbaserat köttsubstitut men menar att de inte riktigt hittat alternativ som uppfyllt deras krav.
– Därför bestämde vi oss för att utveckla en egen växtbaserad burgare för köttälskare, nu är vi äntligen i mål säger Jonas Mårtensson, chefskock på Max Burgers i samma pressmeddelande.

Mitt Kök fick möjlighet att ställa några frågor till Jonas Mårtensson om den nya burgaren, så här svarade han:

Vad innehåller den nya Delifresh Plant Beef mer specifikt?

– Basen är vete- och sojaprotein som tillsammans med andra råvaror från växtriket sätter smaken. Mer specifikt: kokosfett, rapsolja, lök, vitlök, äpple, kryddor, rödbetskoncentrat med mera.

Varför tycker ni på Max att man bör äta mer vego (vegetariskt och veganskt)?

– Det är roligt att alternera och ha olika möjligheter – vill man hoppa över en köttmåltid så ska man ha kunna att göra det utan att tumma på smak och kvalité. Max har under lång tid arbetat med miljö och hållbarhet, vi vet att vi måste minska vår köttkonsumtion och vi vill göra det enkelt för våra gäster att göra bra val.

Kommer det gå att göra en glutenfri vegansk burgare i framtiden?

– Vi har i dagsläget Crispy No Chicken på vår meny – ber om man om glutenfritt bröd så är den vegansk. Med det sagt så hoppas vi såklart kunna tillgodose alla behov på olika sätt.

Burgaren kommer serveras på samtliga restauranger i Sverige, Norge och Danmark och kommer finnas som alternativ till Max alla Grand Deluxe-burgare, där gästen kan välja att byta ut proteinet till det växtbaserade alternativet istället.

Omdöme från Mitt Köks redaktion efter att ha smakat burgaren:

Riktigt god burgare som är både saftig och rejäl. Förvånansvärt lik kött i konsistens och i tuggmotstånd. Om man nu verkligen ska försöka efterlikna kött, så gör Max det riktigt bra med Plant Beef. Vi skulle absolut äta den här igen. Betyg 5/5.