Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mattrender 2020 – här är hetaste maten att hålla koll på nästa år

Mattrender 2020 – här är hetaste maten att hålla koll på nästa år
2020 upptäcker vi på riktigt det israeliska och det skandinaviska köket. Och på menyn får vi se både hampa, linfrön! och jackfruit. Framtidens mat är redan här – Mitt kök guidar dig till maten alla kommer prata om och vad som spås bli årets trendigaste livsmedel.

2019 sökte hungriga mat-sugna svenskar på ord som halloumi, miso, edamame, sriracha, tryffel, bibimbap och pizza! enligt ett pressmeddelande gällande Foodcast – en trendanalys baserad på de sökningar som ökat mest i Uber Eats-appen de senaste 6 månaderna. Flera av sökningarna vittnar om ett fortsatt starkt intresse för det vegetariska köket och just vegetariskt hamnade på plats 14 bland de 20 mest sökta orden 2019. Du hittar hel listan i faktarutan här intill!

Trendigaste maten 2020 – se listan här

Inför 2020 spås det israeliska köket få ett uppsving. Här hittar man bland annat bagel, falafel, cholent (gryta), fylld kål och couscous. Stort intresse riktas också mot det skandinaviska köket – möjligen dyker smörrebröd, krebinetter, fårikål, tørrfisk och karelska piroger upp på menyn tillsammans med vår egen silltallrik, kroppkakorna och falukorven.

tempeh

Rätt med tempeh Foto: Adobe Stock

Bland våra sökningar på matrelaterade ord inför 2020 hittar vi bland annat linfrön, jackfruit och tempeh (en produkt från det indonesiska köket som görs av fermenterade baljväxter, främst sojabönor). Flera omdiskuterade livsmedel på både årets och nästa års topplista alltså. Halloumin fick stor uppmärksamhet 2019 som miljöbov på grund av den höga mängden antibiotika mjölkdjuren får i sig. Linfrön i sin tur kan man äta i små mängder om de är hela men kan i krossad form innehålla skadliga mängder vätecyanid (läs Livsmedelsverkets rekommendationer här!)

Läs också: Recept på foold pork med jackfruit

Läs också: 8 bra proteinkällor för vegetarianer och veganer, däribland temphe

De hetaste köken inför 2020:

Israeliskt

Skandinaviskt

Etiopiskt

Koreanskt

Armeniskt

Läs också: Här hittar du goda recept från Mellanöstern

Läs också: Recept på koreansk bulgogi

Jackfruit

Jackfruit. Foto: Adobe Stock

De hetaste mattrenderna i Europa inför 2020:

1. Linfrön

2. CBD/hampa

3. Kombucha

4. Vitlök

5. Kantarell

6. Kakao

7. Popcorn

8. Pumpa

9. Jackfruit

10. Tempeh

Läs också: Därför ska du dricka kombucha

1. Halloumi

2. Veganskt

3. Pizza

4. Tryffel

5. Sushi

6. Vitlök

7. Falafel

8. Cashew

9. Tempura

10. Miso

11. Raw food

12. Tacos

13. Bibimbap

14. Vegetariskt

15. Hummus

16. Edamame

17. Sriracha

18. Acai

19. Shawarma

20. Pho

I Sverige definierar sig var fjärde svensk som vegetarian, flexitarian, vegan eller pescetarian enligt en undersökning* från Yogov.

*  Undersökningen är genomförd av Yougov på uppdrag av Uber. Undersökningen är genomförd bland män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige, och 2001 respondenter deltog. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. Undersökningen är genomförd under perioden 6 – 12 juni 2019 via YouGov Sveriges Internetpanel.