Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Matresterna du aldrig ska spara

Man ska aldrig kasta mat, har vi fått lära oss sedan vi var barn. Men det finns mat du faktiskt borde låta bli att spara, som kan bli farlig att äta igen. Se listan här!

Här är matresterna du ska vara extra försiktig med:

Kokt ris

Kokt ris

Färdigkokt ris ska aldrig stå i rumstemperatur mer än några timmar då det snabbt bildas farliga bakterier. Vissa naturligt förekommande bakterier kan överleva kokningen och senare växa och dubblera sig snabbt i rumstemperatur. Det kan i sin tur leda till matförgiftning. Kyl ner riset så snabbt du kan och ställ in i kylskåp eller frys in.

1 av 5

Läs också: Maten du aldrig ska äta rå – se här

Läs också: 11 sätt att använda dina matrester – och spara pengar

Läs också: Här är maten som kan göra dig magsjuk

Källa: Kk.no, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Norges sjømatråd, Slängintematen.se, Professor Per Einar Granum, Norges veterinærhøgskole, Mattilsynet, Norge.

Text: Maria K Broman