Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Matresterna du aldrig ska slänga – utan äta istället

Dags att sluta slänga mat som funkar att äta, både för miljön och hälsans skull. Visste du till exempel vad du kan använda citronskal till, eller vad man kan använda vattenmelonkärnor till?
Lökskal

Lökskal

Var inte så snabbt med att slänga skalet när du skalar lök, skalet innehåller både fibrer och flavonoider och har flera goda hälsoeffekter och bra för hjärtat. Släng i lökskal i soppor, när du ska koka buljong eller sås.

Läs också: 10 saker du inte visste om lök 

1 av 6

Läs också: 4 saker du aldrig ska slänga i vasken

Läs också: Därför ska du aldrig slänga dina äggskal

√ Välj alltid ekologiska frukter och grönsaker om du har för avsikt att äta även skal och kärnor. detta för att undvika att äta frukt och grönt som besprutats med ämnen som inte är bra för kroppen.

√ Rengör noggrant de skal du tänker äta

Annons:
2 kommentarer om "Matresterna du aldrig ska slänga – utan äta istället"
 • Erik Sjoedin
  Erik Sjoedin

  Hej! Är det inte lite vanskligt att rakt av rekommendera att vi skall äta skalen på citrusfrukter, bananskal m. fl. olika frukskal. Med jämna mellanrum rapporteras det att dessa frukters skal är starkt besprutade. Om skalen skall användas, är det väl lämpligt att redogöra för metoder om hur man begränsar risken att få i sig de gifter som skalen kan innehålla!?

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till Erik Sjoedin

   Hej, och tack för din kommentar.
   Vi har nu förtydligat artikeln där det nu framgår att man ska välja frukt och grönt med omsorg och alltid tvätta skal man har för avsikt att äta.
   Mvh Mitt kök-redaktionen