Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

7 klassiska maträtter – därför heter de som de gör

Många av våra mest klassiska rätter är namngivna efter personer. Men vilka är de och vad är historien bakom? Här får du förklaringen till 7 svenska rätter.
Sjötunga Walewska

Sjötunga Walewska

Ångkokta sjötungsfiléer garnerade med hummer- och tryffelskivar och täckta ned mornaysås för garnering.
Det finns två versioner. Enligt den ena skapades rätten 1899 av franska mästerkocken Noel Renault på konstnärsklubben Cercle d´Union Artistiques 50-årsjubileum i Paris. Klubben bildades av Alexandre Walewska (1810-1868). Han var son till Franrikes kejsare Napoleon (1769-1821) och hans älskarinna Maria Walewska (1789-1817), namnet ska ha varit en hyllning till henne. Enligt den andra versionen skapades rätten 1855 av franska mästerkocken Urbain Dubois och namnet ska ha varit en hyllning till Alexandre Walewskas andra hustru – som också hette Maria Walewska. Snårigt värre…

5 av 7

Läs också: Så lagar du Biff Rydberg

Läs också: Godaste Wallenbergaren – klassiskt recept

Text: Bengt Isaksson
Källa: ne.se, bullens.se, ”Restaurangklassiker” av Bengt Kilåker.