Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

7 klassiska maträtter – därför heter de som de gör

Många av våra mest klassiska rätter är namngivna efter personer. Men vilka är de och vad är historien bakom? Här får du förklaringen till 7 svenska rätter.
Janssons frestelse

Janssons frestelse

Ansjovisgratäng med – förutom ansjovis – potatis, lök och grädde.
Skapandet tillskrivs operasångaren och matkännaren Per Adolf ”Pelle” Janzon (1844-1889). Han inspirerades av de så kallade ansjovislådorna där ingredienserna var liknande dem i Janssons frestelse. Namnet kommer dock sannolikt inte från honom utan från en film från 1928. Socitetsdamen Elvira Stigmark i Stockholm lät kalla ansjovisgratängen på en av sina bjudningar efter filmen ”Janssons frestelse” där hennes favoritskådespelare Edvin Adolphson spelade huvudrollen.

4 av 7

Läs också: Så lagar du Biff Rydberg

Läs också: Godaste Wallenbergaren – klassiskt recept

Text: Bengt Isaksson
Källa: ne.se, bullens.se, ”Restaurangklassiker” av Bengt Kilåker.