Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

7 klassiska maträtter – därför heter de som de gör

Många av våra mest klassiska rätter är namngivna efter personer. Men vilka är de och vad är historien bakom? Här får du förklaringen till 7 svenska rätter.
Wallenbergare

Wallenbergare

Pannbiff av kalvfärs med äggulor och grädde.
Namnet syftar på finansfamiljen Wallenberg, men det finns två teorier om receptets ursprung. Enligt den ena teorin härstammar receptet från Charles Emil Hagdahl (1809-1897). Han kallades ”den svenska kokkonstens fader” och var kokboksförfattare och läkare. Dessutom svärfar till häradshövdingen Marcus Wallenberg (1864-1943). Enligt den andra teorin var Marcus Wallenberg den äldre och bankiren ”Julle” Julin upphovsmän till rätten. De inspirerades av en kalvfilé de ätit under en utlandsresa och fick köksmästaren Julius Carlsson på restaurang Cecil i Stockholm att göra en liknande rätt på kalv.

3 av 7

Läs också: Så lagar du Biff Rydberg

Läs också: Godaste Wallenbergaren – klassiskt recept

Text: Bengt Isaksson
Källa: ne.se, bullens.se, ”Restaurangklassiker” av Bengt Kilåker.