Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

7 klassiska maträtter – därför heter de som de gör

Många av våra mest klassiska rätter är namngivna efter personer. Men vilka är de och vad är historien bakom? Här får du förklaringen till 7 svenska rätter.
Biff Rydberg

Biff Rydberg

En lyxpytt med halstrad tärnad oxfilé, hackad lök, stekt tärnad potatis, persilja och ibland med en äggula.
Skapades troligen 1860 av den franske hotelldirektören Jean-Francois Régis Cardier – morfar till svenske designern Carl Malmsten (1888-1972) – till Abraham Rydbergs ära. Han var en rik grosshandlare som några år tidigare testamenterat en stor summa pengar till bygget av Hotell Rydberg vid Gustav Adolfs torg i Stockholm.

1 av 7

Läs också: Så lagar du Biff Rydberg

Läs också: Godaste Wallenbergaren – klassiskt recept

Text: Bengt Isaksson
Källa: ne.se, bullens.se, ”Restaurangklassiker” av Bengt Kilåker.